Home Suriname Brazilië: Milieuactivisten roepen hulp EU in

Brazilië: Milieuactivisten roepen hulp EU in

156
0
brazilie:-milieuactivisten-roepen-hulp-eu-in

foto

De milieugroeperingen zeggen dat het EU-ontwerpvoorstel “noodzakelijk en positief” is, maar “verbeteringen” nodig heeft om ontbossing effectief te bestrijden.


Een brief van 34 Braziliaanse milieuorganisaties gericht aan de Europese Unie  (EU) riep op tot effectievere wetgeving die invoer verbiedt uit landen die betrokken zijn bij ontbossing. EU-ministers komen donderdag in Brussel bijeen om een ​​voorstel te bespreken dat de aankoop verbiedt van producten die de ontbossing stimuleren, zoals soja, rundvlees, palmolie, cacao en koffie.

De milieugroeperingen zeggen dat het ontwerpvoorstel “noodzakelijk en positief” is, maar “verbeteringen” nodig heeft om ontbossing effectief tegen te gaan in exporterende landen zoals Brazilië, de thuisbasis van 60% van het Amazone-regenwoud en grootste exporteur van grondstoffen.

“Ontbossing en omschakeling van natuurlijke ecosystemen moeten worden uitgeroeid als de mensheid een kans wil maken om de opwarming van de aarde te stabiliseren”, aldus de brief, ondertekend door onder meer het kantoor van het Wereld Natuur Fonds (WWF) in Brazilië, het Klimaatobservatorium en The Nature Conservancy.

De groepen stellen dat het in november 2021 ingediende wetsontwerp “bossen” te eng definieert. Het sluit de meerderheid van verschillende belangrijke ecosystemen in Brazilië uit, waaronder de Pantanal-wetlands, de Cerrado-savanne en de laaglanden van Pampa, zeiden ze.

Ze drongen er ook bij EU-functionarissen op aan om meer producten aan de gecontroleerde lijst toe te voegen, zoals katoen, maïs en vlees in blik, en ervoor te zorgen dat zorgvuldigheidsmaatregelen van toepassing zijn op hele boerderijen, niet slechts een deel ervan. Een ander punt riep op tot “stevige garanties” die betrekking hadden op mensenrechten, met name om ervoor te zorgen dat de landbouwindustrie de inheemse volkeren niet van hun land verdrijft.

De EU is een van de eersten die dergelijke wetgeving opstelt sinds 141 landen de zogenaamde Verklaring van Glasgow ondertekenden, een belofte om de ontbossing tegen 2030 te stoppen en terug te draaien. Brazilië was een van de ondertekenaars van de vrijwillige belofte, gelanceerd op de VN-klimaattop in november 2021. Maar de ontbossing in het land is de afgelopen jaren enorm toegenomen, met name onder president Jair Bolsonaro.

Verder heeft de regering van Bolsonaro onlangs voorgesteld een verbod op mijnbouw in inheemse gebieden in de Amazone op te heffen om mogelijke tekorten aan kunstmest als gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraïne te compenseren.

“De winning van mineralen in inheemse gebieden (iets waar lokale gemeenschappen en milieuactivisten fel tegen gekant zijn), was noodzakelijk om afhankelijkheid van geïmporteerde producten te voorkomen, vooral met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en het tekort aan kalium tegen torenhoge prijzen”, betoogde Bolsonaro.

Landbouwkrachtcentrale Brazilië importeert meer dan 80% van de meststoffen die het gebruikt, en als het gaat om meststoffen die kalium bevatten, stijgt dat cijfer tot 96%, volgens het ministerie van Landbouw. Bijna 20% van de meststoffen komt uit Rusland.

“Onze voedselzekerheid en agribusiness vereisen uitvoerende en wetgevende maatregelen, zodat we niet extern afhankelijk zijn van iets dat we in overvloed hebben”, zei Bolsonaro. De winning van mineralen in inheemse gebieden in de Amazone is momenteel bij wet verboden.