Home Nederland Hoe het leven was en hoe het is: de oorlog in Oekraïne...

Hoe het leven was en hoe het is: de oorlog in Oekraïne in acht foto’s

96
0
hoe-het-leven-was-en-hoe-het-is:-de-oorlog-in-oekraine-in-acht-foto’s

Het straatbeeld in Oekraïne verandert plotsklaps als Russische militairen op 24 februari het land binnenvallen. Metrostations worden schuilkelders. Uitgaansgebieden veranderen in spookstraten. Historische binnensteden, winkelcentra, theaters, groezelige woonflats en stadions waar kortgeleden nog gevoetbald werd; van de een op andere dag vormen ze het decor van een oorlog.

Bekijk acht beelden die laten zien hoe het leven voor de oorlog was. Klik op de foto’s om te zien hoe het nu is.

Irpin, 27 februari

Dankzij een bioscoop, bowlingbaan en drie cafés is winkelcentrum Zhyraf al twintig jaar het uitgaanscentrum van Irpin en Boetsja, twee voorsteden van Kiev. Daar komt een einde aan als op 27 februari het winkelcentrum midden in de frontlinie komt te liggen.

Irpin, 3 maart

De strijd in de voorsteden duurt zeker twee weken. Woonwijken worden kapotgeschoten en de bewoners vluchten naar Kiev. Om de stad te bereiken, moeten ze soms vlak langs de vuurlinie lopen.

Charkov, 3 maart

Ondertussen proberen de Russen in het oosten van Oekraïne al drie weken Charkov in te nemen. Russische projectielen ruïneren grote delen van het historische centrum. Sindsdien zijn de oude straten verlaten.

Charkov, 3 maart

Een paar honderd meter verderop, op het terras van Stydno byt nescastlivym (Het is een schande om ongelukkig te zijn), worden ’s zomers gerechten uit de Franse keuken geserveerd. Op de binnenplaats is er niet veel dat daar nog aan herinnert.

Malyn, 8 maart

Twee uur ten westen van Kiev, in het stadje Malyn, is jaren gestreden tussen lokale kerkgangers en vertegenwoordigers van de Russisch-orthodoxe kerk uit Moskou om het eigendom van een kerkgebouw. De zaak wordt beslecht in het voordeel van de kerkgangers, maar een Russische luchtaanval zorgt ervoor dat de Kerk van de heilige sluier alsnog de deuren moet sluiten.

Charkov, 10 maart

De inwoners die nog in Charkov zijn, verblijven vaak in schuilkelders. Op station Heroiv Pratsi slapen mensen in de metro’s en op het perron. Het metronetwerk van Charkov staat bekend om zijn decadente stations en wordt normaal gesproken per dag door ruim 300.000 mensen gebruikt. De metro’s rijden al lang niet meer.

Tsjernihiv, 11 maart

Deze foto is ruim tien jaar geleden genomen, maar ook dit seizoen werd hier door FC Desna Chernihiv – op twee uur rijden van Kiev – gespeeld. De nummer zeven van Oekraïne zou het in de eerstvolgende thuiswedstrijd opnemen tegen topclub Dynamo Kiev. Het voetbalstadion biedt normaal gesproken plaats aan 12.000 voetbalsupporters. De west-tribune wordt bij een bombardement volledig verwoest.

Kiev, 14 maart

Inmiddels wordt het in Kiev ook steeds onveiliger. Appartementencomplex 20 in de noordelijke wijk Obolon, waar veel flats op elkaar lijken, wordt op een vroege ochtend getroffen door een luchtaanval. Twee mensen zouden hierbij zijn omgekomen. Volgens de burgemeester bewijst het dat de Russische militairen het ook op burgers hebben voorzien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here