Home Suriname Motoren MV Canawaima uitgevallen, veerboot uit de vaart

Motoren MV Canawaima uitgevallen, veerboot uit de vaart

132
0
motoren-mv-canawaima-uitgevallen,-veerboot-uit-de-vaart

foto

De MV Canawaima onderhoudt de grensverbinding tussen Suriname en Guyana.


De MV Canawaima die de grensverbinding onderhoudt tussen Suriname en Guyana is al drie dagen uit de vaart. Bij de terugvaart vanuit Guyana vielen de motoren dinsdag stil. Er worden reparaties verricht om de motoren weer te laten draaien. Intussen heeft de directie van de Canawaina veerdienst laten weten dat de vaart vandaag op 18 maart ook geen voortgang vindt.

Het uitvallen van de motoren doet de wenkbrauwen fronsen bij bondsvoorzitter Dayanand Dwarka. Hij wijst erop dat de boot een grote revisiebeurt heeft gehad en dat dit niet mocht gebeuren. Op 27 mei 2019 werd de MV Canawaima uit de vaart gehaald. Beide motoren van de veerboot die sinds 1998 de route onderhield, waren toen uitgevallen. De problemen met de motoren deden zich al twee jaar eerder voor, maar het euvel was niet adequaat aangepakt.

Na heel wat gehaal en getrek tussen Suriname en Guyana over de kosten voor onderhoud van de veerboot, zei de toenmalige minister van Openbare Werken, Vijay Chotkan dat er gelden waren vrijgemaakt voor de revisie van de twee motoren, een nieuw computersysteem, laswerkzaamheden en een verfbeurt van de veerboot.

In september 2019 werd de veerverbinding hervat met de Guyanese veerboot MB Sandaka. In maart 2020 werd de vaart stilgelegd door de sluiting van de grenzen in verband met de coronapandemie. Bijna een jaar later in februari 2021 werd de veerverbinding hervat met de MB Sandaka. Uiteindelijk werd MV Canawaima na revisie in oktober vorig jaar weer ingezet.

Dwarka zegt dat het personen- en goederenverkeer nu goed op gang was gekomen na de sluiting tijdens de coronapandemie. Er was in de afgelopen periode dagelijks een vaart en op sommige dagen zelfs twee als de behoefte er was. De bondsvoorzitter wijst erop dat het bedrijf bezig was uit het financiële dal waarin het terecht was gekomen, te klauteren en weer zelfvoorzienend te worden. “Dan krijgen we dit. Het is weer een financiële klap. Het is zuur voor Canawaima.”