Home Suriname Holika op sobere wijze verbrand

Holika op sobere wijze verbrand

110
0
holika-op-sobere-wijze-verbrand

foto

Te Magenta is zoals elk jaar weer de Holika verbrand. Hiermee heeft het goede het kwade overwonnen. (Foto’s: René Gomopers)


De vlammen grijpen om de brandstapel heen; het vuur wordt steeds heter. Holika, althans de brandstapel waarop ze gezeten zou zijn, staat in brand. “Dit jaar doen we het ook weer klein,” deelt Mahinder Goedoen, voorzitter van de Vereniging Jiwan Jyoti te Magenta mee. “Jammer dat het zo moet, de stapel is maar 6 of 7 meters hoog, er is ook geen pop erop. We hebben geen vergunning gehad om het groot te doen.” Op verschillende plekken in het land is de Holika verbrand; een symbool van overwinning van het goede op het kwade, maar meer nog van standvastigheid.

Traditioneel wordt de Holika verbrand bij volle maan. Terwijl de brandstapel door de vlammen wordt verslonden, is er vuurwerk afgeschoten. Na het vuurwerk heeft een tazzagroep voor wat sfeer gezorgd. Veel mensen zijn op de been, heel veel gezinnen. Goedoen merkt op dat de covidsituatie voor heel wat beperkingen zorgt. “We hebben geen vergunning gehad anders hadden we meer gedaan,” benadrukt hij. “Hier hebben wij traditioneel de hoogste brandstapel waar duizenden mensen op afkomen. Maar kijk, zelfs zonder reclame zijn er veel mensen gekomen.”

Het ministerie van Volksgezondheid heeft beperkt vergunningen verstrekt voor de Holikaverbranding. Het feesten is nog steeds verboden. De politie zal extra surveilleren vandaag. De regering wil voorkomen dat door grote bijeenkomsten het coronavirus weer explosief gaat verspreiden.

“In de ochtend komen we terug voor de as, we gaan deze strooien. Daarna pas wordt Phagwa gespeeld,” deelt Goedoen mee. Er zijn geen nationale activiteiten georganiseerd. Holi mag net als vorig jaar alleen thuis gevierd worden.