Home Suriname Mathoera: Duurzame oplossingen voor overstromingen

Mathoera: Duurzame oplossingen voor overstromingen

165
0
mathoera:-duurzame-oplossingen-voor-overstromingen

foto

Defensieminister Krishna Mathoera geeft uitleg over hulp die de regering biedt aan bewoners van ondergelopen dorpen.


De regering moet serieus nadenken over een duurzame oplossing voor de overstromingen waarmee het binnenland jaarlijks te maken heeft. Minister Krishna Mathoera van Defensie denkt aan het verhuizen naar hoger gelegen gebieden, het opzetten van noodkampen en plaatsen van waterinstallaties. In ieder geval zullen de dorpen van die faciliteiten moeten worden voorzien om afhankelijkheid van de rivier te verminderen en het gevaar van overstromingen te beperken.

Het Pusugrunugebied is het eerst getroffen door wateroverlast. Mathoera zegt aan de Communicatiedienst Suriname dat de regering snel is ingekomen met hulp in de vorm van water en voedselpakketten. De middelen zijn aangeschaft uit de SRD 1 miljoen die hiervoor gealloceerd was. Echter zijn ook andere gebieden geteisterd geworden door de aanhoudende regens, die voor overstromingen hebben gezorgd. Het gaat om een heel uitgestrekt gebied: Boven-Suriname, Matawai en Lawa. De regering heeft een extra budget van SRD 6 miljoen ter beschikking gesteld om hulp te bieden. Volgens de regeringsfunctionaris is de veiligheid van de mensen heel belangrijk en moet er gelijk hulp geboden worden aan het achterland van Suriname.

De schade aan woningen, scholen en overige overheidsgebouwen is aanzienlijk. Vooral meubilair is onbruikbaar geraakt, waardoor er hierin opnieuw geïnvesteerd moet worden. Er zal extra geld nodig zijn om de gebouwen weer op te knappen en te voorzien van meubilair. Dit zal zeker nog enkele weken duren indien het water langer blijft staan. De bewindsvrouw heeft van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) rapportage ontvangen over de situatie in de gebieden Paamaka, Matawai, Saamaka en Lawa.

Het is volgens minister Mathoera nog steeds een uitdaging voor de regering wanneer gebieden te maken krijgen met hevige wateroverlast. “Mensen zijn gewend aan hun omgeving en willen niet wegtrekken”, voegt ze eraan toe. De binnenlandbewoners hebben de rivier nodig voor hun dagelijks levensonderhoud en wonen daarom ook dichtbij. Het gaat om een uitgestrekt gebied, waarbij de dorpen ver van elkaar liggen. Door de hoge waterstand kunnen de vrachtwagens met hulpgoederen de ondergelopen gebieden ook moeilijk bereiken. Het ministerie heeft helikopters ingezet om de mensen te voorzien van onder meer drinkwater, voedsel, matrassen en kaarsen. Op Moengo is er een hub gecreëerd om snel hulp te bieden aan de door de watersnood getroffen personen.

Defensie zal zich samen met NCCR, verschillende ministeries en het traditionele gezag inzetten om een inventarisatie te maken van de schade. De mensen die getroffen zijn, zullen niet in de steek worden gelaten. “Het gaat om een integraal plan dat nog steeds in uitvoering is”, zegt Mathoera. Ze geeft verder aan dat het de primaire taak van de regering is om hulp te bieden bij calamiteiten. Dat probeert zij snel, goed en zo veilig mogelijk te doen.