Home Suriname Aardverschuiving in Peru begraaft huizen

Aardverschuiving in Peru begraaft huizen

91
0
aardverschuiving-in-peru-begraaft-huizen

foto

Lokale autoriteiten zeggen dat de met vegetatie bedekte berg niet geschikt is voor het bouwen van huizen en vatbaar is voor aardverschuivingen. (Foto: Reuters)


Acht mensen zijn gered en minstens 15 worden vermist na een grote aardverschuiving in Peru. Er wordt naarstig gezocht naar meer overlevenden. In de regio La Libertad in het noorden van Peru zijn tussen de 60 en 80 huizen begraven, zeiden de lokale autoriteiten woensdag. Minister van Defensie Jose Luis Gavidia, die een dag eerder in het gebied was aangekomen, zei dat acht mensen ongedeerd uit het puin zijn gered, na de aardverschuiving van dinsdag.

“Er zijn ongeveer 15 tot 20 mensen vermist”, zei Gavidia in een verklaring van het ministerie.

Er waren dinsdag geen berichten over slachtoffers in Parcoy, in de provincie Pataz. De burgemeester van de stad, Luis Velezmoro, vertelde de staatstelevisie dat buren probeerden vastzittende mensen te redden door de muren van verschillende huizen af ​​te breken.

De ontwikkeling komt te midden van intense politieke en ecologische uitdagingen in de Andes-natie. Maandag stemde het Peruaanse congres voor het starten van een afzettingsprocedure tegen president Pedro Castillo wegens beschuldigingen van corruptie. En in januari veroorzaakte een grote olieramp aan de Pacifische kust van het land grote schade aan de levens en het levensonderhoud van duizenden kleinschalige vissers.

Het National Institute of Civil Defence zei dat de aardverschuiving het gevolg was van zware regenval. Volgens lokale autoriteiten in het gebied – waar mijnwerkers meestal wonen – is de begroeide berg niet geschikt om huizen te bouwen.

President Castillo tweette dat zijn regering de getroffen families zal helpen. “We zullen de getroffen families ondersteunen en verschillende acties coördineren met de lokale autoriteiten”, zei hij. In een andere tweet zei hij dat hij het gebied zou bezoeken om de schade te inspecteren.

Op beelden die dinsdag op sociale media circuleerden, was te zien dat huizen bedekt waren met modder en rotsen, terwijl buren met afgrijzen toekeken.