Home Nederland Wekdienst 16/3: Uitspraak zaak Oekraïne tegen Rusland • Laatste dag gemeenteraadsverkiezingen

Wekdienst 16/3: Uitspraak zaak Oekraïne tegen Rusland • Laatste dag gemeenteraadsverkiezingen

134
0
wekdienst-16/3:-uitspraak-zaak-oekraine-tegen-rusland-•-laatste-dag-gemeenteraadsverkiezingen

Goedemorgen! Duizenden stembureaus gaan open voor de gemeenteraadsverkiezingen en het Internationaal Gerechtshof in Den Haag doet uitspraak in de zaak van Oekraïne tegen Rusland.

Maar eerst het weer: van tijd tot tijd is er zon, maar vooral later op de dag zijn er ook enkele wolkenvelden. De temperatuur loopt op naar 14 tot 18 graden en er waait een matige zuidoostenwind.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Straks om 07.30 uur gaan de stembureaus weer open voor de derde en laatste dag van de gemeenteraadsverkiezingen. De hoogste opkomst wordt vandaag verwacht, er zijn veel meer stembureaus open dan gisteren en maandag: bij elkaar zo’n 8800.
  • In veel gemeenten zijn bijeenkomsten waar politieke partijen naar de bekendmaking van de voorlopige uitslagen kijken. Via NOS.nl en de app zijn de voorlopige uitslagen te volgen.
  • In Den Haag doet het Internationaal Gerechtshof uitspraak in een zaak die Oekraïne had aangespannen tegen Rusland, omdat Kiev vindt dat het geen genocide pleegde op Russischtalige inwoners. Rusland had daarom geen juridische basis voor de invasie, stelt Oekraïne.
  • Chelsea speelt om 21.00 uur bij Lille in de achtste finales van de Champions League. Juventus ontvangt in Turijn het Spaanse Villarreal. Ajax verloor gisteren thuis van Benfica met 0-1.
  • Het kabinet gaat opnieuw praten over de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Wat heb je gemist?

Ondanks aanhoudende Russische bombardementen op Oekraïense steden meldt Kiev dat de Russische eisen aan de onderhandelingstafel realistischer worden. President Zelensky zei daar in een nachtelijke video wel over dat een akkoord nog niet binnen handbereik is. Daarvoor is meer inspanning nodig: “Geduld is vereist”.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De afgebrande kathedraal Notre-Dame in Parijs wordt gerestaureerd. Bij de werkzaamheden is gisteren een loden lijkkist gevonden, die nog volledig intact is. Het vermoeden bestaat dat de sarcofaag uit de 14e eeuw komt. De plek en deze manier van begraven waren alleen bestemd voor de elite uit die tijd.

Eeuwenoude sarcofaag gevonden onder Notre-Dame

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here