Home Suriname Eerste tranche van SRD 6 miljoen voor getroffen gebieden

Eerste tranche van SRD 6 miljoen voor getroffen gebieden

39
0
eerste-tranche-van-srd-6-miljoen-voor-getroffen-gebieden

foto

Vp Ronnie Brunswijk heeft toestemming gekregen van De Nationale Assemblee om beelden van getroffen gebieden te vertonen. De situatie is nog ernstig maar iedereen is geëvacueerd.


Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk heeft dinsdag in De Nationale Assemblee meegedeeld dat een eerste tranche van SRD 6 miljoen is vrijgemaakt voor de bewoners die door de overstromingen zijn getroffen. Het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing (NCCR) heeft aangegeven dat dit bedrag genoeg is om de eerste noden te helpen verlichten. Brunswijk benadrukte dat de regering meer geld zal vrijmaken, maar de SRD 6 miljoen is goed voor deze week.

Alle getroffen dorpen zullen door het NCCR worden aangedaan deze week. Het gaat volgens Brunswijk om onder andere de gebieden Boven Saramacca, Boven Marowijne, Tapanahony, Moengo en Para. Hij heeft zich in het weekend georiënteerd in de gebieden en enkele beelden vertoond in ’s lands vergaderzaal. President Chan Santokhi zal ook poolshoogte nemen. De situatie is ernstig, waarbij ook ziektes kunnen uitbreken. Iedereen is wel geëvacueerd van de getroffen dorpen. Alle scholen in het binnenland zijn gesloten.

Assembleeleden wilden weten hoe het zit met het Rampenplan. De vp merkte op dat vanaf 2006 hierover wordt gesproken. Hij heeft het plan echter niet gezien, maar zal hierover informeren bij NCCR. Elk jaar doet het probleem van wateroverlast door aanhoudende regens voor. Aangekaart werd dat de bewoners zouden moeten verhuizen naar hoger gelegen gebieden. Brunswijk antwoordde dat de regering ook denkt om hierover van gedachten te wisselen met de dorpelingen.

Het college drong erop aan om snel hulp te bieden. SRD 6 miljoen is absoluut niet genoeg om alle kosten te dekken. Veel dorpen moeten via de lucht worden aangedaan. De vp beklemtoonde dat de regering meer middelen zal vrijmaken. Het streven is erop gericht om eind deze week alle getroffen gebieden aan te doen met hulppakketten.