Home Suriname Amerikaanse journalist gedood in Oekraïne

Amerikaanse journalist gedood in Oekraïne

123
0
amerikaanse-journalist-gedood-in-oekraine

foto

Brent Renaud won een Peabody Award voor journalistiek in 2015. (Getty Images)


Een Amerikaanse journalist die in Oekraïne werkt, is doodgeschoten in de stad Irpin, buiten Kiev, zegt de politie. Brent Renaud (50) was een journalist en filmmaker die voor Time in de regio werkte.De politiechef van Kiev, Andriy Nebytov, zei dat hij het doelwit was van Russische soldaten. Twee andere journalisten raakten gewond en werden naar het ziekenhuis gebracht. Het is de eerste melding van de dood van een buitenlandse journalist die verslag doet van de oorlog in Oekraïne.

Een van de gewonde journalisten, Juan Arredondo, vertelde een Italiaanse verslaggever dat hij bij Renaud was geweest toen ze onder vuur kwamen te liggen. “We waren over een van de eerste bruggen in Irpin, gingen andere vluchtelingen filmen die vertrokken, en we stapten in een auto”, zei hij in een video die op Twitter werd gepubliceerd.

“Iemand bood aan om ons naar de andere brug te brengen en we staken een controlepost over en ze begonnen op ons te schieten. Dus de chauffeur keerde om en ze bleven schieten; we zijn met twee. Mijn vriend is Brent Renaud, en hij is neergeschoten en achtergelaten… ik zag dat hij in zijn nek werd geschoten.”

Er circuleren online foto’s waarop een pers-ID van Renaud te zien is, uitgegeven door de New York Times. In een verklaring zei de krant dat het “diep bedroefd” was om te horen van de dood van Renaud, maar dat hij niet voor de krant in Oekraïne had gewerkt.

Renaud werkte voor het laatst voor de publicatie in 2015, zei de Times, en de pers-ID die hij in Oekraïne droeg, was jaren geleden uitgegeven.

Time editor-in-chief en CEO Edward Felsenthal en Ian Orefice, de president en chief operating officer van Time en Time Studios, zeiden dat ze “verslagen waren door het verlies”.

“Als bekroonde filmmaker en journalist heeft Brent de moeilijkste verhalen over de hele wereld aangepakt, vaak samen met zijn broer Craig Renaud”, aldus de verklaring.

Renaud had bericht uit Afghanistan, Irak en Haïti. Hij won een Peabody Award voor zijn werk aan een serie uit 2014 over scholen in Chicago, Last Chance High. Hij werkte vaak samen met zijn broer Craig, ook een filmmaker. Het is niet bekend of Craig ook naar Oekraïne is gereisd.

Renauds dood komt minder dan twee weken nadat de Oekraïense journalist Yevhenii Skaum, een cameraman van de Oekraïense televisiezender LIVE, werd gedood toen een tv-zendmast in Kviv werd geraakt door beschietingen.

Een paar dagen later werd een Britse journalist die verslag deed van de oorlog in Oekraïne neergeschoten en gewond nadat hij in Kiev onder vuur werd genomen.