Home Nederland Raketten afgevuurd op Koerdische stad Erbil in Irak

Raketten afgevuurd op Koerdische stad Erbil in Irak

150
0
raketten-afgevuurd-op-koerdische-stad-erbil-in-irak

De Koerdische stad Erbil in Noord-Irak is getroffen door twaalf raketten. Amerikaanse en Iraakse bronnen melden dat de projectielen vanuit Iran op de stad zijn afgevuurd. Er zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen.

De raketaanval vond kort na middernacht lokale tijd plaats. Volgens Iraakse functionarissen zijn enkele raketten ingeslagen op het Amerikaanse consulaat in de stad, maar een Amerikaanse functionaris ontkent dat. In de buurt van het consulaat is er vooral materiaalschade. Zo raakten de studio en redactieruimte van televisiezender Kurdistan24 beschadigd.

De raketinslagen komen enkele dagen na een aanval die Israƫl uitvoerde in de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus. Daarbij kwamen twee leden van de Iraanse Revolutionaire Garde om het leven. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde die aanval woensdag en zwoer wraak.

In het verleden waren Amerikaanse troepen die gestationeerd zijn op het internationale vliegveld van Erbil vaker doelwit van raketten en drones. De afgelopen tijd kwamen zulke aanvallen niet voor, tot vannacht. De vorige keer was in januari 2020. Iran nam toen wraak voor de liquidatie van de hooggeplaatste generaal Soleimani, die door een Amerikaanse drone om het leven werd gebracht.

Sinds begin vorig jaar is het Nederlandse leger ook aanwezig in Erbil. 175 militairen helpen met de beveiliging van het militaire deel van de internationale luchthaven van de Koerdische stad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here