Home Suriname Advocaat krijgt SRD 55 cent per kilometer voor rechtsbijstand

Advocaat krijgt SRD 55 cent per kilometer voor rechtsbijstand

121
0
advocaat-krijgt-srd-55-cent-per-kilometer-voor-rechtsbijstand

foto


Een advocaat die bijstand verleent namens de Staat ontvangt SRD 55 cent per gereden kilometer voor het bezoeken van cliënten. Advocaten Harold Belfor en Teresa Patterson hebben al jaren nog geen geld ontvangen voor kosteloze zaken, omdat de Staat hen niet heeft uitbetaald.

Tijdens de zitting vraagt de rechter of verdachten een advocaat hebben. Indien dat niet het geval is en de verdachten wel rechtsbijstand willen, wordt ter plekke een advocaat toegewezen. Tijdens haast elke zittingsdag bij de strafrechter worden advocaten toegewezen aan verdachten.

Patterson wacht 3 jaar op uitbetaling voor kosteloze zaken door de Staat. Zij zegt dat de advocaten voor slechts drie zittingen mogen declareren. Per zitting mag SRD 150 worden gedeclareerd. Als er meer dan 3 zittingen volgen, komt alleen SRD 50 erbij. Een advocaat mag op grond hiervan in totaal SRD 500 per zaak declareren. “Ik wacht al drie jaar op uitbetaling.”

Patterson zegt verder dat benzineprijzen meerdere malen zijn gestegen, maar de advocaat mag nog steeds SRD 55 center per bereden kilometer declareren. “Dit bedrag nodigt niet uit om cliënten te gaan bezoeken zeker als ze helemaal in de cellenhuizen van Lelydorp of Santo Boma zijn ingesloten. We werken eigenlijk gratis. Elke keer moeten de kosteloze advocaten naar de zitting, maar niemand bekommert zich om hen”, zegt Patterson. Haar collega Belfor is ruim 2 jaar niet uitbetaald. Hem was voorgehouden dat zijn documenten niet in orde zijn. Belfor heeft vele kosteloze zaken geaccepteerd en ook tot een eind rechtsbijstand verleend. “De betalingen verlopen moeizaam.”