Home Suriname Oekraïne: Burgers geëvacueerd uit twee aangevallen gebieden

Oekraïne: Burgers geëvacueerd uit twee aangevallen gebieden

170
0
oekraine:-burgers-geevacueerd-uit-twee-aangevallen-gebieden

foto

Lokale bewoners steken een verwoeste brug over terwijl ze evacueren uit hun stad in Irpin, in de buurt van Kiev, Oekraïne. (Foto: Reuters)


Burgers worden geëvacueerd uit twee verwoeste delen van Oekraïne nadat Rusland ermee instemde de aanvallen te onderbreken. Een konvooi van bussen en auto’s met voornamelijk buitenlandse studenten verliet de noordelijke stad Sumy, terwijl tientallen mensen Irpin bij Kiev verlieten.

Eerdere evacuaties zijn mislukt, waarbij Rusland wordt beschuldigd van het beschieten van evacuatieroutes.

De VN zegt dat meer dan twee miljoen mensen Oekraïne zijn ontvlucht sinds Rusland bijna twee weken geleden zijn invasie lanceerde.

De evacuaties uit Sumy begonnen dinsdagochtend met bussen die richting de stad Poltava gingen, verder naar het zuiden en weg van de frontlinies. Onder de geëvacueerden waren Indiase en Chinese studenten. De Indiase regering zei dat al haar 694 studenten in de stad met het konvooi waren vertrokken.

Terwijl hij wachtte op de evacuatie, vertelde Mohammad Mahtab Raza, een 23-jarige medische student uit India, aan de BBC dat hij dagenlang zijn toevlucht tegen Russische aanvallen had gezocht in een kelderbunker.

“Mijn hele familie belt elke dag en vraagt: ‘Wanneer kom je terug, wat is je situatie?’ Op dit moment, met mijn moeder en broer lieg ik gewoon, en zeg ‘het gaat goed met ons, alles is goed, we zullen heel snel komen’,” zei hij.

Een andere medische student, de 22-jarige Anastasia, twijfelde nog of ze zou gaan. “Nu beslis ik of ik mijn familie zal verlaten of niet, omdat mijn grootouders besloten niet te gaan en mijn moeder hen niet kan verlaten, en nu moet ik beslissen om ze hier te laten of te blijven.”

In Sumy lijkt het staakt-het-vuren grotendeels te hebben standgehouden, maar andere Oekraïense steden worden nog steeds zwaar gebombardeerd door Russische troepen.

Oekraïense functionarissen zeiden dat een evacuatieroute vanuit Mariupol werd beschoten in strijd met het staakt-het-vuren.

Het Russische leger “lanceerde een aanval op de humanitaire corridor” en “liet kinderen, vrouwen en ouderen de stad niet verlaten”, aldus het ministerie van Defensie op Facebook. Ondertussen blijft de situatie in de stad hopeloos.

Een bewoonster, Diana, vertelde de BBC dat het angstaanjagend was. ‘Het leek me een hel’, zei ze. “Constante beschietingen boven je, en tegelijkertijd geen elektriciteit, geen verwarming en geen water. De lijkschouwer kan vanwege de beschietingen niet zomaar de lichamen gaan ophalen.”

Inwoners hebben Irpin, ten noorden van Kiev, verlaten, velen van hen steken een zwaar beschadigde brug over die is opgeblazen om een ​​Russische opmars te voorkomen.

“De stad is bijna verwoest en de wijk waar ik woon, het is alsof er geen huizen zijn die niet zijn gebombardeerd”, vertelde een jonge moeder aan Reuters.

“Vanaf de ochtend zijn meer dan 150 mensen geëvacueerd en zijn er activiteiten aan de gang vanuit Irpin”, zei Oleksiy Kuleba, gouverneur van de regio Kiev, geciteerd door het bureau.

Rusland zegt ook dat het corridors heeft geopend vanuit de steden Tsjernihiv, Kharkiv en Kiev, maar Oekraïne heeft dit niet bevestigd. Routes voor corridors van Kiev en Charkov die maandag door Rusland waren aangekondigd, werden door Oekraïne afgewezen, omdat ze alleen naar Wit-Rusland en Rusland leidden.