Home Suriname Putin zegt Oekraïne te stoppen met vechten

Putin zegt Oekraïne te stoppen met vechten

61
0
putin-zegt-oekraine-te-stoppen-met-vechten

foto

Mensen steken een verwoeste brug over terwijl ze proberen de stad Irpin te verlaten, in de regio Kiev, Oekraïne. (Foto: Reuters)


De Russische president Vladimir Putin zei zondag dat zijn campagne in Oekraïne volgens plan verliep en niet zou eindigen voordat Kiev stopt met vechten, aangezien pogingen om de zwaar gebombardeerde stad Mariupol te evacueren voor de tweede dag op rij mislukten. Hij maakte de opmerkingen in een telefoongesprek met de Turkse president Tayyip Erdogan, die opriep tot een staakt-het-vuren in het conflict dat volgens de Verenigde Naties de snelst groeiende vluchtelingencrisis in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog heeft veroorzaakt.

Russische media zeiden dat Putin zondag ook bijna twee uur aan gesprekken heeft gevoerd met de Franse president Emmanuel Macron, die regelmatig contact heeft gehouden. Hij is er – net als bij andere internationale inspanningen- nog niet in geslaagd Moskou over te halen om de ​​campagne die nu voor de 11e dag loopt, af te blazen.

De autoriteiten in Mariupol hadden zondag gezegd dat ze een tweede poging zouden doen om een ​​deel van de 400.000 inwoners te evacueren, nadat de Oekraïense kuststad dagenlange beschietingen had doorstaan, waardoor mensen vastzaten zonder verwarming, stroom en water. Maar het plan voor een staakt-het-vuren mislukte, net als op zaterdag, waarbij beide partijen de ander de schuld gaven van de mislukking.

Putin vertelde Erdogan dat hij klaar was voor een dialoog met Oekraïne en buitenlandse partners, maar dat elke poging om de onderhandelingen op gang te brengen zou mislukken, aldus een verklaring van het Kremlin. Turkije zei dat Erdogan had opgeroepen tot een staakt-het-vuren om de humanitaire zorgen weg te nemen.

Kiev hernieuwde zijn oproep aan het Westen om de sancties aan te scherpen die verder gaan dan de bestaande inspanningen die de Russische economie zware slagen hebben toegebracht. Het vroeg ook om meer wapens, waaronder een pleidooi voor vliegtuigen van Russische makelij, om het te helpen de Russische troepen af ​​te weren.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, zei dat Washington “zeer, zeer actief” aan het overwegen was hoe het vliegtuigen voor Polen zou kunnen aanvullen, als Warschau zou besluiten zijn gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne te leveren. Blinken sprak tijdens een reis naar het naburige Moldavië.

In de hoofdstad Kiev versterkten Oekraïense soldaten de verdediging door loopgraven te graven, wegen te blokkeren en samen te werken met civiele verdedigingseenheden terwijl Russische troepen nabijgelegen gebieden bombardeerden. “De posities zijn voorbereid, we hebben ze uitgerust en we wachten gewoon om ze hier te ontmoeten”, zei een soldaat in een video die is vrijgegeven door de Oekraïense strijdkrachten. “De overwinning zal van ons zijn.”

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei zondag dat Russische raketten de civiele luchthaven van de centraal-westelijke hoofdstad Vinnytsia hebben vernietigd. Hij zei ook dat Rusland voorbereidingen trof om een ​​andere zuidelijke stad, Odessa, te bombarderen.

Oekraïners bleven Polen, Roemenië, Slowakije en elders binnenstromen. De VN-Hoge Commissaris voor Vluchtelingen Filippo Grandi zei dat meer dan 1,5 miljoen mensen zijn gevlucht in de snelst groeiende vluchtelingencrisis in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Het bureau heeft gezegd dat het aantal tegen juli 4 miljoen zou kunnen bereiken.

Het Westen, dat Putins redenen om binnen te vallen ongegrond noemt, heeft de sancties opgevoerd en de inspanningen om Oekraïne te herbewapenen opgevoerd, door items te sturen variërend van Stinger-raketten tot antitankwapens.

Maar Washington en zijn NAVO-bondgenoten hebben de oproepen van Oekraïne voor een no-flyzone weerstaan ​​uit angst dat het conflict buiten de Oekraïense grenzen zou escaleren.

Westerse sancties hebben veel bedrijven ertoe aangezet investeringen in Rusland te beëindigen, terwijl sommige Russische banken zijn uitgesloten van een wereldwijd financieel betalingssysteem, waardoor de roebel is gedaald en Moskou gedwongen is de rentetarieven op te drijven.

De Amerikaanse betalingsbedrijven Visa Inc en MasterCard Inc, die de druk verder opvoerden, zeiden dat ze de creditcardactiviteiten in Rusland zouden opschorten. Lees verder

Het Oekraïense leger zei dat tot nu toe meer dan 11.000 Russische troepen zijn gedood en 88 Russische vliegtuigen zijn neergeschoten sinds het begin van de invasie.