Home Suriname Gesprekken Rusland en Oekraïne over staakt-het-vuren gestart

Gesprekken Rusland en Oekraïne over staakt-het-vuren gestart

113
0
gesprekken-rusland-en-oekraine-over-staakt-het-vuren-gestart

foto

Russische en Oekraïense functionarissen nemen deel aan de gesprekken in de Gomel-regio, Wit-Rusland. (Foto via Reuters)


Russische en Oekraïense functionarissen zijn vandaag, maandag, bijeengekomen bij de Wit-Russische grens om een ​​staakt-het-vuren te bespreken, terwijl de binnenvallende Russische troepen op een vijfde dag van conflict vastberaden weerstand ondervonden van Oekraïense troepen en burgers. Rusland wordt geconfronteerd met een steeds groter isolement en economische onrust nu westerse landen, verenigd in de veroordeling van zijn aanval, het een reeks sancties hebben opgelegd.

Maar de Russische leider Vladimir Putin leek nog niet klaar om opnieuw na te denken over de invasie die hij afgelopen donderdag op de westelijke buur van Rusland ontketende, nadat hij het Westen had afgedaan als een “rijk van leugens” en zijn nucleair bewapende eenheden op scherp had gezet.

In de noordoostelijke stad Kharkiv, de op een na grootste van Oekraïne, hebben Russische troepen maandag geschoten op woonwijken, waarbij tientallen doden en honderden gewonden vielen, aldus het Oekraïense leger. Op video’s die door het leger zijn geplaatst, is te zien hoe dikke rookpluimen opstijgen uit flatgebouwen en zijn vlammen, blijkbaar van inslaande raketten, te zien.

De hele nacht vonden gevechten plaats rond de Oekraïense havenstad Mariupol, zei het hoofd van het regionale bestuur van Donetsk, Pavlo Kyrylenko. Hij zei niet of de Russische troepen terrein hadden gewonnen of verloren. Russische troepen hebben twee kleine steden in het zuidoosten van Oekraïne en het gebied rond een kerncentrale ingenomen, aldus het persbureau Interfax.

Maar ze stuitten elders op hevig verzet, aangezien de grootste aanval op een Europese staat sinds de Tweede Wereldoorlog in zijn begindagen niet zoveel terrein won als sommigen hadden verwacht.

De hoofdstad Kiev is nog steeds in handen van de Oekraïense regering, terwijl president Volodymyr Zelenskiy, gekleed in militaire uitrusting, zijn volk aanmoedigde met een reeks uitdagende boodschappen.

Voor zonsopgang waren er ontploffingen in de stad te horen en Oekraïners richtten controleposten op en blokkeerden straten met stapels zandzakken en banden terwijl ze wachtten om Russische soldaten aan te vallen.

In de kelder van het Ohmadyt Children’s Hospital in Kiev zaten moeders en baby’s ineengedoken op geïmproviseerde bedden en dekens die aan weerszijden van het betonnen gangpad waren opgesteld. Op straat stond op borden die normaal gesproken worden gebruikt voor verkeerswaarschuwingen: “Putin heeft de oorlog verloren. De hele wereld is met Oekraïne”.

De gesprekken tussen de twee partijen begonnen met het doel van een onmiddellijk staakt-het-vuren en de terugtrekking van de Russische troepen, aldus het kantoor van de Oekraïense president. Het Kremlin heeft geweigerd commentaar te geven op het doel van Moskou.

De gesprekken worden gehouden aan de grens met de sterke Russische bondgenoot Wit-Rusland, dat een lanceerplatform is voor de binnenvallende Russische troepen.

“Beste vrienden, de president van Wit-Rusland heeft me gevraagd u te verwelkomen en uw werk zo veel mogelijk te vergemakkelijken,” zei de Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken Vladimir Makei aan het begin. “U kunt zich volkomen veilig voelen.”

De Russische afgevaardigden droegen formele pakken, terwijl de Oekraïners eenvoudige donkere kleding droegen en, in één geval, een baseballpet.

Rusland noemt zijn acties in Oekraïne een “speciale operatie” waarvan het zegt dat het niet bedoeld is om grondgebied te bezetten, maar om de militaire capaciteiten van zijn zuiderbuur te vernietigen en gevangen te nemen wie het beschouwt als gevaarlijke nationalisten.

De door het Westen geleide reactie was nadrukkelijk, met sancties die de belangrijkste financiële instellingen van Moskou effectief van de westerse markten afsnijden. De Russische roebelvaluta kelderde maandag met 30% ten opzichte van de dollar. Landen hebben ook de wapenleveringen aan Oekraïne opgevoerd.

Strijd om steden

Het Oekraïense leger zei dat Russische troepen zich concentreerden op de stad Tsjernihiv, ten noordoosten van Kiev, en delen van de regio Donetsk in het oosten.

Het Russische ministerie van Defensie zei dat zijn troepen de steden Berdyansk en Enerhodar in de zuidoostelijke regio van Zaporizja in Oekraïne hadden ingenomen, evenals het gebied rond de kerncentrale van Zaporizja, meldde Interfax. De activiteiten van de fabriek gingen normaal door, zei het. Oekraïne ontkende dat de kerncentrale in Russische handen was gevallen, zei Interfax.

VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet zei dat sinds donderdag ten minste 102 burgers in Oekraïne zijn gedood en dat er nog eens 304 gewonden zijn, maar men vreest dat het werkelijke aantal “aanzienlijk hoger ligt”.

Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties zijn meer dan een half miljoen mensen naar buurlanden gevlucht.

Partners in de door de VS geleide NAVO-defensiealliantie (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie) voorzagen Oekraïne van luchtverdedigingsraketten en antitankwapens, zei NAVO-chef Jens Stoltenberg.

Het Kremlin beschuldigde de Europese Unie van vijandig gedrag en zei dat de wapenleveringen aan Oekraïne destabiliserend waren en bewees dat Rusland gelijk had in zijn pogingen om zijn buurland te demilitariseren. Rusland heeft geëist dat de NAVO Oekraïne nooit zou toelaten.

“In heel Rusland heeft de overgrote meerderheid van de bevolking vrienden of familieleden die in Oekraïne wonen. Natuurlijk doet ieders hart pijn om wat er met deze familieleden gebeurt”, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov.

Over de hele wereld worden protesten gehouden tegen de invasie, ook in Rusland, waar sinds donderdag bijna 6.000 mensen zijn vastgehouden bij anti-oorlogsdemonstraties, aldus de protestmonitor van OVD-Info.