Home Suriname Gevechten in tweede stad Oekraïne

Gevechten in tweede stad Oekraïne

150
0
gevechten-in-tweede-stad-oekraine

foto

De gebieden die onder Russische controle zijn sinds de invasie op donderdag in Oekraïne.


Oekraïense troepen hebben nog steeds de controle over de tweede stad van Oekraïne, Kharkiv, na hevige confrontaties met Russische troepen. Regionale gouverneur Oleh Sinegubov zei dat de stad nu verlost is van Russische troepen – na straat-tot-straatgevechten ’s nachts.

De botsingen kwamen nadat de raketten ’s nachts waren neergedaald. Een negen verdiepingen tellende woontoren werd geraakt, aldus de hulpdiensten. Het gebouw werd zwaar beschadigd en een oudere vrouw werd gedood, maar reddingswerkers zeiden dat ongeveer 60 mensen gewond raakten omdat ze hun toevlucht hadden gezocht in de kelder.

Volgens een Oekraïens staatscommunicatiebureau bliezen Russische troepen ook een aardgaspijpleiding op in de buurt. De gevechten in heel Oekraïne hebben geleid tot minstens 240 burgerslachtoffers, waaronder 64 doden, volgens het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (OHCHR).

Het voegde eraan toe dat door schade aan huizen en kritieke infrastructuur honderden mensen geen toegang hebben tot water en elektriciteit. Op video’s was te zien hoe Russische vrachtwagens Charkov binnenrijden en een groep Oekraïense soldaten die dekking zoeken achter een muur, terwijl één op de schouder een raket afvuurde.

Het komt nadat een olieterminal buiten de hoofdstad Kiev werd aangevallen door raketten, wat leidde tot waarschuwingen voor giftige lucht. De enorme explosie in Vasylkiv, 30 km ten zuiden van Kiev, zorgde ervoor dat vlammen de nachtelijke hemel verlichtten. Degenen in de buurt werden gewaarschuwd hun ramen te sluiten – hoewel velen in Kiev al onder de grond schuilen.

In de hoofdstad geldt een strikte avondklok tot maandag.