Home Nederland Ooggetuigen van de oorlog, dag 2 in video’s

Ooggetuigen van de oorlog, dag 2 in video’s

138
0
ooggetuigen-van-de-oorlog,-dag-2-in-video’s

Dag 2 van de oorlog in Oekraïne staat vooral in het teken van gevechten in de omgeving van Kiev. Maar ook in het zuiden en oosten van het land werd vandaag gevochten.

Hoewel Oekraïners worden opgeroepen geen beelden van gevechten te delen op sociale media, verschijnen er beelden van militaire voertuigen, Oekraïense mannen die wapens krijgen uitgedeeld en slachtoffers op het plein voor een kleuterschool.

Kiev

Het was opnieuw een spannende nacht in Kiev. In de vroegte waren verschillende explosies te horen en ging het luchtalarm af. Ook werd volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken een Russisch vliegtuig neergehaald. Een flat in Kiev werd daarbij geraakt, waarna er brand uitbrak.

Kiev aangevallen, flatgebouw in brand

Bij het ochtendgloren wordt de schade bij de flat opgemaakt. Grote delen van het gebouw blijken onbewoonbaar.

Verderop in Kiev is vannacht nog een vliegtuig neergestort. Aan de sticker aan de binnenkant is te zien dat het om een Oekraïens toestel gaat.

Vliegtuig neergestort bij Kiev

Donbas

Niet alleen in Kiev zit de angst er goed in. Aan de frontlinie in de separatistische regio Donbas wordt vrijwel continu geschoten. De pro-Russische burgers die er wonen, hopen dat Rusland hen zal helpen.

Ook schade in overwegend pro-Russische regio’s

Obolon, Kiev

Het is al vroeg onrustig in Obolon, een wijk in het noorden van Kiev. Op sociale media worden beelden gedeeld van een militair voertuig dat door de wijk rijdt. Het is onduidelijk of het voertuig Russisch of Oekraïens is.

Militair voertuig rijdt door buitenwijk van Kiev

Later in de ochtend is te zien hoe een militair voertuig in dezelfde wijk over een auto rijdt. De man die in de auto zit moet door omstanders worden bevrijd. Later blijkt dat er voorafgaand aan de aanrijding in de buurt van het incident is geschoten. Het is onduidelijk of het voertuig Oekraïens of Russisch is, en wie er schiet.

Militair voertuig rijdt over personenauto in buitenwijk Kiev

Kozatske

Ondertussen zijn vanuit het zuiden meer Russische troepen onderweg naar het noorden. Een veiligheidscamera filmt hoe Russische militairen richting Cherson rijden. Een van de militairen stapt uit en klimt in de paal om de camera naar beneden te richten.

Verkeerscamera legt vast hoe Russische troepen door Oekraïne rijden

Slangeneiland

Het piepkleine eilandje in de Zwarte Zee wordt ingenomen door de Russen. Alle grenswachten komen om, omdat ze zich weigerden over te geven. Op vrijgegeven audiofragmenten is te horen dat ze ‘krijg de klere’ naar de Russen roepen. Later vandaag meldt de Oekraïense legerleiding dat het eiland weer is terugveroverd.

Beelden vanaf Slangeneiland, net voordat de Russen toeslaan

Opnieuw Obolon, Kiev

Terug in de wijk Obolon, in Kiev, waar op een industrieterrein wapens worden uitgedeeld aan Oekraïense mannen. De mannen worden opgeroepen om mee te vechten.

Militairen bewapenen Oekraïense burgers op straat

Akhtyrka

Uit het noorden van Oekraïne verschijnen beelden van een kleuterschool annex kinderdagverblijf genaamd Zonneschijn. Verschillende slachtoffers liggen op het plein voor de school. Volgens sociale media gaat het om Oekraïners die schuilden voor Russische militairen. Onderzoekers van Bellingcat zeggen dat in de buurt van de school een raket was neergekomen, waarschijnlijk droeg die een clusterbom.

Slachtoffers op schoolplein in Noord-Oekraïne

Charkov

Er zijn weinig beelden van Oekraïense militairen. Maar hier is te zien hoe Oekraïense soldaten Charkov beschermen tegen Russische aanvallen.

Ook Charkov, tweede stad van Oekraïne, onder vuur van Russische troepen

Melitopol

In Melitopol, in het zuiden, is een ziekenhuis beschoten. Op sociale media wordt gezegd dat het gaat om een aanval van Russische militairen. Het ziekenhuis ligt in het centrum van de Zuid-Oekraïense stad. De burgemeester van Melitopol schreef vanochtend nog aan zijn inwoners dat alle ziekenhuizen in bedrijf waren.

Aanval op ziekenhuis in Zuid-Oekraïne

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here