Home Suriname Pilot gescheiden ophalen afval start te Blauwgrond

Pilot gescheiden ophalen afval start te Blauwgrond

27
0
pilot-gescheiden-ophalen-afval-start-te-blauwgrond

foto

Het startsein van het afvalverwerkingsproject ‘Koni Doti’ is gegeven te Blauwgrond. Het vuil zal drie maanden lang gescheiden worden opgehaald. (Foto: CDS)


Surinamers moeten bewust worden gemaakt over het belang van afval scheiden; verminderen van de hoeveelheid gedumpte afval te Ornamibo en het stimuleren van de lokale recycling. Het afvalscheidingsproject wordt uitgevoerd onder de naam ‘Koni Doti’. Het startsein van het project werd woensdag gegeven aan de Thurkowstraat te Blauwgrond met de onthulling van een kolossaal bilboard. 

De United Nations Industrial Development Organization (Unido) heeft in samenwerking met de ministeries van Ruimtelijke Ordening en Milieu en Openbare Werken, het pilotproject Waste Separation in Greater Paramaribo uitgewerkt. Dit, als onderdeel van het Global Environment Facility programme, met als doel het ontwikkelen en uitvoeren van duurzame management mechanismen voor Persistant Organic Pollutant (POPs) in het Caribisch Gebied.

Het afval dat gescheiden zal worden betreft alle typen lege plastic flessen, lege plastic zakken en aluminium blikken. In opdracht van Unido is Ilaco in januari dit jaar gestart met de uitvoering van het project, waarvan de uitvoeringsduur 6 maanden is. Importante activiteiten in de voorbereidingsfase zijn de huis-aan-huis awareness interviews en de campagne via radio en televisie, meldt de Communicatiedienst Suriname. Het opgehaalde afval zal geleverd worden bij de Clear Packaging en Recycling Company. Het plastic afval zal verwerkt worden tot plastic zakken, terwijl de aluminium blikken versnipperd en geëxporteerd zullen worden. De Fernandes Bottling Company N.V heeft zich als ondersteuner toegevoegd aan het project.

Minister Silvano Tjong-Ahin, benadrukt dat afvalscheiding een van de belangrijkste schakels is in de keten van afvalverwerking. “Het pilotproject gaat van start in ressort Blauwgrond, waarbij het vuil voor ruim drie maanden gescheiden opgehaald zal worden”. De bewindsman geeft aan dat er in de eerste fase veel voorlichting gegeven zal worden. De essentie ligt op het bewustmaken van burgers over het belang van gescheiden huishoudelijk afval en de voordelen die hiermee gepaard gaan op economisch, sociaal en ecologisch gebied. Het project zal gebruikt worden als toets om na te gaan wat de zwakke plekken zijn.