Home Suriname EU: Nieuwe sancties na ‘barbaarse’ aanval op Oekraïne

EU: Nieuwe sancties na ‘barbaarse’ aanval op Oekraïne

142
0
eu:-nieuwe-sancties-na-‘barbaarse’-aanval-op-oekraine

foto

Ursula von der Leyen, hoofd van de Europese Commissie (r) kondigt zware sancties op tegen Rusland nadat president Vladimir Putin opdracht gaf tot de aanval op Oekraïne.


De leiders van de Europese Unie (EU) zullen Rusland nieuwe sancties opleggen, zijn tegoeden bevriezen, de toegang van zijn banken tot de Europese financiële markten stopzetten en de “belangen van het Kremlin” aanvallen vanwege zijn “barbaarse aanval” op Oekraïne, zeiden hoge functionarissen vandaag, donderdag.

Een noodtop die vanmiddag begint, zal ook het aanbieden van EU-kandidaatstatus aan Oekraïne bespreken, zei de Litouwse president Gitanas Nauseda. He is een stap waar Kiev lang om heeft gevraagd, hoewel het misschien niet de goedkeuring krijgt van alle EU-leiders.

Russische troepen vuurden raketten af ​​op verschillende steden in Oekraïne en landden donderdag troepen op de kust, zeiden functionarissen en media, nadat president Vladimir Putin toestemming had gegeven voor wat hij een speciale militaire operatie in het oosten noemde.

“President Putin is verantwoordelijk voor het terugbrengen van oorlog naar Europa”, zei Ursula von der Leyen, hoofd van de Europese Commissie, eraan toevoegend dat de EU hem verantwoordelijk zou houden.

“Met dit pakket zullen we ons richten op strategische sectoren van de Russische economie door hun toegang tot belangrijke technologieën en markten te blokkeren”, zei ze in een noodverklaring. “We zullen de economische basis van Rusland en zijn vermogen om te moderniseren verzwakken.

Ook zouden Russische tegoeden in de EU worden bevroren en zou de toegang van Russische banken tot de Europese financiële markt worden stopgezet.

Het is echter onwaarschijnlijk dat in dit stadium overeenstemming wordt bereikt over het afsluiten van Rusland van het wereldwijde SWIFT-systeem voor interbancaire betalingen – een van de zwaarste, niet-militaire sancties die het Westen zou kunnen opleggen, aldus verschillende EU-bronnen.

De EU keurde woensdag een eerste ronde van sancties goed, waaronder het op de zwarte lijst plaatsen van Russische politici en het aan banden leggen van de handel tussen de EU en twee afgescheiden regio’s in Oost-Oekraïne waarvan Putin de onafhankelijkheid heeft erkend.

De nieuwe maatregelen, die op de avondtop van de nationale EU-leiders zullen worden besproken, zullen “het zwaarste pakket sancties zijn dat we ooit hebben geïmplementeerd”, zei Josep Borrell, hoofd buitenlands beleid van het blok. “Dit is een van de donkerste uren voor Europa sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog… Ruslands leiderschap zal geconfronteerd worden met een ongekend isolement.”

De EU zal ook een nieuw hulppakket voor Oekraïne voorbereiden, voegde hij eraan toe. “We zullen ook actief zijn in het ondersteunen van evacuatieoperaties, inclusief onze eigen staf in zones die getroffen zijn door deze Russische aanval”, zei hij.

Kort nadat Putin in een televisietoespraak op de Russische staatstelevisie had gesproken, waren er explosies te horen in de vroege ochtendstilte van de Oekraïense hoofdstad Kiev. In de buurt van de belangrijkste luchthaven van de hoofdstad klonken geweerschoten, zei het persbureau Interfax, en er klonken sirenes boven de stad.