Home Suriname Verwoestende bosbranden woeden nog steeds in Argentinië

Verwoestende bosbranden woeden nog steeds in Argentinië

148
0
verwoestende-bosbranden-woeden-nog-steeds-in-argentinie

foto

Een brandweerman controleert de bosbranden van inheems bos in Paraje Uguay. Bijna 800.000 hectare in de noordoostelijke provincie Corrientes is verwoest door recente bosbranden. (Foto: AFP)


Sterke wind, lage luchtvochtigheid en droogte zorgen al weken voor bosbranden in het noorden van Argentinië. De bosbranden hebben zich verder verspreid door de provincie Corrientes, waar volgens functionarissen ten minste negen procent van het grondgebied is verwoest.

De vlammen verbruiken ongeveer 30.000 hectare per dag in Corrientes, en  hebben volgens de laatste officiële rapporten tot nog toe bijna 800.000 hectare vernietigd.

Sterke wind, lage luchtvochtigheid en droogte hebben ertoe geleid dat de branden zich sinds half januari hebben verspreid. De voornamelijk landelijke provincie met boerderijen, ranches en bossen wordt normaal gesproken gekenmerkt door overvloedige regen.

“Het is ons nooit overkomen, we hebben nooit zoiets meegemaakt, we waren echt overweldigd”, vertelde een inwoner, Jorge Ayala, aan het persbureau Associated Press.

Autoriteiten schatten de verliezen tot nu toe op meer dan 26 miljard Argentijnse peso’s (meer dan US$ 240 miljoen), en experts zeggen dat de provincie jaren nodig heeft om te herstellen.

Brandbestrijdingseenheden arriveren uit alle hoeken van Argentinië en ook uit Brazilië en Bolivia. Aan de andere kant voeren kunstenaars en publieke figuren campagne om geld in te zamelen voor de slachtoffers, terwijl donaties van basisgoederen het gebied binnenstromen.