Home Nederland ‘Gijzelnemer Leidseplein is 27-jarige Abdel Rahman A.’

‘Gijzelnemer Leidseplein is 27-jarige Abdel Rahman A.’

111
0
‘gijzelnemer-leidseplein-is-27-jarige-abdel-rahman-a.’

De man die gisteravond urenlang een groep mensen gijzelde in de Apple Store in Amsterdam, is de 27-jarige Abdel Rahman A.. Dat schrijft Het Parool. De man zou een voorgeschiedenis in de Amsterdamse hulpverlening hebben, geregeld verward gedrag vertonen en meermaals met justitie in aanraking zijn geweest.

Zijn laatste veroordeling was in mei vorig jaar voor het belagen van zijn ex-vriendin, schrijft de krant. Hij kreeg toen 60 uur taakstraf, een maand voorwaardelijke celstraf en een contactverbod van drie jaar. De man had zijn ex-vriendin volgens de rechtbank berichten gestuurd met pornografische, suggestieve, vernederende en beledigende afbeeldingen.

De gijzelnemer zou een Syrische vader hebben die in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt woont. Afgelopen nacht, niet lang nadat de 27-jarige A. was opgepakt, deed de politie daar een inval, schrijft de krant. A. zelf woont op de Westelijke Eilanden in Amsterdam; in 2018 richtte hij op dat woonadres een installatiebedrijf op.

Bezorger Albert Heijn

De driehoek van burgemeester, officier van justitie en politie heeft tot dusver alleen naar buiten gebracht dat het gaat om een 27-jarige Amsterdammer, dat hij een strafblad heeft in verband met de Wet wapens en munitie, en dat ervan wordt uitgegaan dat hij alleen handelde.

Ook in andere media komen meer details naar buiten over de achtergrond van de man. AT5 en RTL Nieuws schrijven op basis van bronnen dat hij bezorger is voor Albert Heijn. Gisteravond stond een bezorgbus van de supermarktketen urenlang met de knipperlichten aan voor de ingang van de Apple Store. De gijzelnemer zou zich eerst bij Albert Heijn hebben gemeld, en daarna met de bezorgbus naar het Leidseplein zijn gereden.

Op de foto hieronder is de bus van Albert Heijn te zien:

De Albert Heijn-bus stond urenlang te knipperen voor de Apple Store ANP

Albert Heijn bevestigt niet of de gijzelnemer inderdaad voor de supermarktketen werkt. “Wij hebben de beelden gezien, ik denk dat iedereen die heeft gezien”, zegt een woordvoerder. “Maar wij hebben in overleg met de politie afgesproken om geen inhoudelijke mededelingen te doen, in het belang van het onderzoek.”

Ook de politie geeft geen reactie, en houdt het bij het persbericht dat vandaag werd gedeeld. De man werd gisteravond aangehouden nadat hij door een politieauto was aangereden. Hij ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

Het politieonderzoek naar het motief van de man loopt nog. Wat de politie eerder wel al bekendmaakte, was dat de gijzelnemer onder meer 200 miljoen euro aan cryptovaluta eiste. Het Openbaar Ministerie liet eerder vandaag weten alle opties open te houden in het onderzoek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here