Home Suriname Spanningen Rusland en Oekraïne stuwen wereldwijde voedselprijzen

Spanningen Rusland en Oekraïne stuwen wereldwijde voedselprijzen

106
0
spanningen-rusland-en-oekraine-stuwen-wereldwijde-voedselprijzen

foto


De oplopende spanningen tussen de wereldwijde zwaargewichten  van gewassen, Rusland en Oekraïne zullen kopers van tarwe, maïs en zonnebloemolie waarschijnlijk dwingen om alternatieve zendingen te zoeken, zeggen analisten en handelaren. De spanningen hebben de wereldvoedselprijzen al in de buurt van meerjarige hoogtepunten gebracht.De wereldwijde aandelenmarkten stortten in terwijl de ruwe olie dinsdag fors steeg toen Europa’s oostelijke flank op de rand van oorlog staat nadat de Russische president Vladimir Putin troepen heeft gedigireerd naar afgescheiden regio’s van Oost-Oekraïne.

Met de twee landen die goed zijn voor ongeveer 29% van de wereldwijde tarwe-export, 19% van de wereldwijde export van maïs en 80% van de wereldwijde export van zonnebloemolie, maken handelaren zich zorgen dat een militaire inzet de zending van de gewassen zou kunnen beïnvloeden en een massale strijd van importeurs zou kunnen veroorzaken om de voorraden te vervangen uit het Zwarte Zeegebied.

De prijzen van tarwe voorraden in Chicago stegen dinsdag met meer dan 2%, maïs bereikte het hoogste punt in zeven maanden en sojabonen wonnen ook terrein. Alle drie de belangrijkste voedsel- en diervoederingrediënten zijn met ongeveer 40% gestegen ten opzichte van de dieptepunten van 2021, dankzij een daling van de wereldwijde productie en een sterke vraag.

Volgens de verzendgegevens van Refinitiv ging ongeveer 70% van de Russische tarwe-export in 2021 naar kopers in het Midden-Oosten en Afrika.

Handelaren zeggen dat de oplopende spanningen er al toe hebben geleid dat sommige kopers schepen naar andere leveranciers hebben omgeleid vanwege de bezorgdheid dat een uitbraak van een oorlog zou leiden tot langdurige vertragingen bij het laden.

“Schepen vermijden de Zwarte Zee binnen te komen vanwege het oorlogsrisico”, zei een in Singapore gevestigde handelaar. “Er vinden nu al leveringsstoringen plaats.”

Een gebrek aan voorraden uit het Zwarte Zeegebied zou de vraag naar het ingrediënt voor broodbereiding uit de Verenigde Staten en Canada kunnen verhogen.

De wereldvoedselprijzen schommelen nu al rond het hoogste niveau in tien jaar, geleid door een sterke vraag naar tarwe en zuivelproducten, zei het voedselagentschap van de VN eind vorig jaar.

Er is extra steun voor de landbouwmarkten als gevolg van een stijging van de prijzen van ruwe olie, met een toenemend gebruik van landbouwproducten voor het maken van alternatieve brandstoffen.