Home Suriname Atompai: SPB staat achter oproep Nederlandse collega

Atompai: SPB staat achter oproep Nederlandse collega

37
0
atompai:-spb-staat-achter-oproep-nederlandse-collega

foto

De voorzitters van de Nederlandse en Surinaamse Politiebond hebben een samenwerkingsovereenkomst. Voorzitter Jan Struijs van NPB en zijn collega Poetini Atompai tijdens een werkbespreking.


Poetini Atompai, voorzitter van de Surinaamse Politie Bond (SPB) staat volledig achter de oproep die zijn Nederlandse collega Jan Struijs, heeft gedaan aan de Nederlandse regering. Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politie Bond (NPB), heeft premier Mark Rutte gevraagd om hulp te bieden om de rechtsorde in Suriname op orde te krijgen, voordat de georganiseerde misdaad een grotere rol krijgt in het land. Van de brandbrief en oproep hebben Nederlandse media melding gemaakt.

“Het is toch geen publiek geheim dat de politie failliet is”, stelt Atompai tegenover Starnieuws. Hij merkt op dat president Chan Santokhi actie moet ondernemen om hulp te vragen aan Nederland. Het Korps Politie Suriname heeft dringende hulp nodig, benadrukt hij. “Wat wij hier nodig hebben, wordt in Nederland vaak weggegooid”. Het bestuur van de NPB was ruim een week in Suriname op werkbezoek en heeft kunnen zien hoe ernstig de situatie is. Er zijn ook diverse gesprekken gevoerd. Beide bonden hebben een samenwerkingsovereenkomst. “Het gaat om een gezamenlijke actie van ons om hulp te vragen”, legt Atompai uit.

Struijs heeft alarm geslagen in Nederland om de democratie en de rechtsstaat te ondersteunen om te voorkomen dat de georganiseerde misdaad nog meer voet aan de grond krijgt. Het Algemeen Dagblad meldt dat Nederlandse criminele organisaties nauwe banden hebben met de misdaad in Suriname en samenwerken in drugssmokkel en witwassen. “Dit is de harde realiteit”, beaamt de voorzitter van de SPB.

Agenten in Suriname leven volgens Struijs onder de armoedegrens, waardoor zij op zoek gaan naar andere manieren om geld te verdienen. Atompai merkt op dat hij vaker aan de bel heeft getrokken maar er komt geen verbeteren. “Het is toch je reinste onzin dat de minister blij is dat een lichting van twee jaren eindelijk kan starten!”,  voert de voorzitter van de politiebond aan.