Home Suriname Cuba en Rusland verdiepen relaties bij oplopende spanningen Oekraïne

Cuba en Rusland verdiepen relaties bij oplopende spanningen Oekraïne

91
0
cuba-en-rusland-verdiepen-relaties-bij-oplopende-spanningen-oekraine

foto

Een toerist zet een gezichtsmasker op na het poseren voor een foto aan de kust El Malecon in Havana, Cuba. (Foto: Reuters)


Rusland en Cuba zullen de banden verdiepen en samenwerking onderzoeken op het gebied van transport, energie, industrie en bankwezen, zei het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, na een bezoek van de Russische vicepremier Yuri Borisov.

In een verklaring betuigde Cuba’s regering haar steun aan Rusland nu de spanningen in Oekraïne toenemen. Zij beschuldigde haar oude rivaal de Verenigde Staten en hun bondgenoten ervan Moskou aan te vallen met wat zij een “propagandaoorlog” en sancties noemde. Cuba “herhaalt zijn standpunt tegen de eenzijdige en onrechtvaardige sancties die door het Westen zijn opgelegd aan het Euraziatische land en tegen de uitbreiding van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie naar de Russische grenzen.”

Borisov bezocht afgelopen week Nicaragua en Venezuela, belangrijke Russische bondgenoten in Latijns-Amerika, en zei dat Rusland ook de bilaterale banden met beide landen zou intensiveren.  Zijn tour volgt op bezoeken aan Moskou door Latijns-Amerikaanse leiders – waaronder de Argentijn Alberto Fernandez en de Braziliaan Jair Bolsonaro – voor gesprekken met de Russische president Vladimir Putin, wat sommige analisten ertoe bracht te suggereren dat Rusland de regio het hof maakt nu de spanningen over Oekraïne toenemen.

Putin lanceerde zaterdag oefeningen door strategische nucleaire rakettroepen, zoals Washington zei dat Russische troepen die zich nabij de grens met Oekraïne hadden verzameld “klaar waren om toe te slaan”.

Cuba en Rusland hebben sinds de revolutie van Fidel Castro in 1959 een lange geschiedenis van diepgaande economische en militaire samenwerking, hoewel die banden de afgelopen decennia zijn vervaagd.

Borisov, die een ontmoeting had met de Cubaanse vicepremier Ricardo Cabrisas, zei in de verklaring van Cuba dat Rusland de humanitaire hulp aan Cuba tussen december 2021 en januari 2022 had opgevoerd. Hij noemde ook eerdere verzendingen van medische benodigdheden naar het eiland te midden van de coronaviruspandemie.

Rusland zei in december dat oplopende spanningen over Oekraïne zouden kunnen leiden tot een herhaling van de Cubaanse rakettencrisis, toen de wereld op de rand van een nucleaire oorlog stond. Die crisis in 1962 werd veroorzaakt door de stationering van Sovjet-kernraketten op het eiland en bracht de Verenigde Staten, 145 km verder, ertoe om Cuba een zeeblokkade op te leggen.

De Cubaanse president Miguel Diaz-Canel besprak in januari de coördinatie van een “strategisch partnerschap” met Putin, toen de spanningen in Oekraïne begonnen op te lopen.