Home Suriname President Zelensky: Oekraïne zal niet reageren op provocaties

President Zelensky: Oekraïne zal niet reageren op provocaties

41
0
president-zelensky:-oekraine-zal-niet-reageren-op-provocaties

foto


De Oekraïense president heeft gezegd dat zijn land niet zal reageren op provocaties te midden van een dodelijke escalatie van de gevechten in door rebellen gesteunde oostelijke gebieden. Volodymyr Zelensky vertelde wereldleiders dat Oekraïne zich zou verdedigen tegen Russische agressie.

Op een derde dag van botsingen tussen het Oekraïense leger en door Rusland gesteunde rebellen werden twee Oekraïense soldaten gedood.

De Amerikaanse president Joe Biden zei dat hij ervan overtuigd was dat Rusland Oekraïne zou binnenvallen, maar Moskou ontkent dit.

Westerse landen hebben Rusland ervan beschuldigd te proberen een nepcrisis in de oostelijke regio’s te creëren als voorwendsel om binnen te vallen. Maar tijdens een veiligheidsconferentie in München zei president Zelensky dat de Oekraïners “niet in paniek raakten, we willen ons leven leiden”. Hij beschuldigde westerse leiders van een “appeasementbeleid” jegens Moskou en eiste dat Oekraïne nieuwe veiligheidsgaranties kreeg. President Zelensky reisde naar München ondanks de waarschuwing van Amerikaanse functionarissen dat het onveilig was om zijn land te verlaten.

Zijn opmerkingen kwamen toen waarnemers melding maakten van een “dramatische toename” van aanvallen langs de scheidingslijn tussen rebellen en regeringstroepen in Oost-Oekraïne. Alleen al op zaterdag waren er meer dan 1.400 explosies in de afgescheiden regio’s Donetsk en Loehansk, aldus waarnemers.

Denys Monastyrsky, de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, moest met spoed naar een schuilkelder worden gebracht nadat hij onder granaatvuur kwam te liggen terwijl hij langs de frontlinies reisde.

Rebellen in de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk hebben opdracht gegeven tot de mobilisatie van alle mannen in de strijdbare leeftijd en hebben andere burgers opgeroepen naar Rusland te evacueren. De separatisten beweerden, zonder bewijs te leveren, dat Oekraïne van plan was aan te vallen.

Velen hielden zich niet aan het evacuatiebevel, maar bleven thuis.

Russische media hebben zaterdag een reeks niet-geverifieerde berichten uitgebracht over aanvallen of pogingen tot aanslagen in door rebellen bezet gebied. Rusland startte een strafrechtelijk onderzoek naar berichten, ontkend door Oekraïne, dat granaten ontploften op Russisch grondgebied in de regio Rostov, ongeveer 1 km van de Oekraïense grens.

Terwijl de berichten over beschietingen aanhielden, werden Duitsland en Frankrijk de laatste westerse landen die hun burgers aanspoorden om Oekraïne te verlaten. Het Duitse vliegtuig Lufthansa schort vanaf maandag de vluchten naar Oekraïne voor een week op.

Terwijl westerse leiders elkaar ontmoetten in München, gaf Rusland opnieuw een demonstratie van zijn militaire capaciteiten. Het zegt dat het geavanceerde hypersonische raketten heeft gelanceerd als onderdeel van strategische kernoefeningen, die onder toezicht stonden van president Vladimir Putin.

Rusland houdt militaire oefeningen in Wit-Rusland, vlakbij de grens met Oekraïne. De oefeningen volgden op een opeenhoping van Russische troepen – door de VS geschat op tussen de 169.000 en 190.000, waaronder rebellen in Oost-Oekraïne – langs de grenzen van Oekraïne.

De Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, zei dat de Russische troepen zich beginnen te “ontwikkelen en dichter” bij de grens met Oekraïne te komen.

In een eerdere toespraak op de conferentie beschuldigde de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris Moskou ervan te proberen een vals voorwendsel te creëren om Oekraïne binnen te vallen en waarschuwde zij dat de gevolgen voor Rusland “ernstig en snel” zouden zijn.

Oekraïne, een voormalige Sovjetrepubliek met historische banden met Rusland, is geen lid van de NAVO of de Europese Unie, maar heeft nauwe betrekkingen met beide.

Rusland dringt erop aan dat Oekraïne geen lid mag worden van de NAVO, die het als een bedreiging voor zijn veiligheid beschouwt.