Home Suriname Petrópolis: Bijna 200 vermisten door overstromingen

Petrópolis: Bijna 200 vermisten door overstromingen

44
0
petropolis:-bijna-200-vermisten-door-overstromingen

foto

Reddingswerkers zoeken naar slachtoffers na een gigantische aardverschuiving in Petrópolis. (Getty Images)


Slecht weer heeft de zoektocht naar overlevenden in de Braziliaanse stad Petrópolis belemmerd, vier dagen na verwoestende plotselinge overstromingen en modderstromen. Hulpdiensten moesten zaterdag hun werk meerdere keren stilleggen door hevige regenval. Ze zeggen dat er weinig hoop is om nog iemand levend te vinden.

Ambtenaren zeggen dat 146 mensen zijn omgekomen, waaronder ten minste 27 kinderen en tieners, terwijl 191 nog steeds worden vermist. Meer dan 900 mensen worden gehuisvest in scholen en opvangcentra.

Op zaterdag groeven arbeiders met schoppen en spades door het puin en mest in een dichte mist. Teams van vrijwilligers helpen daarbij. De zoektocht wordt uitgevoerd met handgereedschap en kettingzagen in onstabiele gebieden, waarbij teams worden geholpen door 41 speurhonden.

“Het is onmogelijk om hier zware machines naar binnen te brengen”, vertelde Roberto Amaral, coördinator van de speciale reddingsgroep van de plaatselijke brandweer, aan persbureau AFP. “Dus we moeten eigenlijk als mieren werken, beetje bij beetje gaan.”

In een van de zwaarst getroffen buurten werden tot 80 huizen op een heuvel getroffen door aardverschuivingen. Tot 400 mensen zullen zondag deelnemen aan een opruimactie van andere gebieden.

De regenval van dinsdag overtrof het gemiddelde voor heel februari, wat leidde tot aardverschuivingen en overstromingen in de stad, een populair toeristisch toevluchtsoord ten noorden van Rio de Janeiro.

President Jair Bolsonaro, die vrijdag over het rampgebied vloog, zei dat de stad leed onder “enorme verwoestingen, zoals oorlogsscènes”.