Home Suriname Kunst tegen bedreiging zeeleven door plasticvervuiling

Kunst tegen bedreiging zeeleven door plasticvervuiling

36
0
kunst-tegen-bedreiging-zeeleven-door-plasticvervuiling

foto

Eerste kunstwerk gemaakt door de jongste kinderen van de Nola Hatterman Art Academy. (Foto’s: WWF-Guyanas)


Leerlingen tussen 6 en 16 jaar werken de komende weken aan grote kunstwerken die de boodschap uitdragen over plastic vervuiling en het gevaar voor het leven in zee. De kunstwerken zullen op de dag van Earth Hour – 26 maart – worden onthuld op Waka Pasi. Het Plastic Art Project is een samenwerking van WWF-Guianas met Nola Hatterman Art Academy.

Het thema van dit jaar is gekozen, omdat veel plastic afval via de rivieren belandt in de oceaan waar het ernstige gevolgen heeft voor de natuur. Zo sterven zeeschildpadden, dolfijnen en walvissen doordat ze verstrikt raken in plastic afval en doordat ze het voor voedsel aanzien, schrijft WWF-Guyanas in een persbericht. Ook mensen kunnen plastic binnenkrijgen via visconsumptie. WWF Guianas heeft dit jaar SuReSur als Hour-partner, de stichting die de inzameling en recycling van plastic in Suriname verzorgt.

Op de Nola Hatterman Art Academy werken de jongste kinderen al aan hun kunstwerken van plastic afval. De oudere groepen gaan nu beginnen met hun project. De kunstwerken variëren van een grote haai tot de onderwaternatuur. Het plastic afval dat wordt gebruikt komt deels van de kinderen zelf, en deels van SuReSur.

Communitymanager van WWF-Guianas, Dylan de Gruijl, zegt dat kunst bij uitstek een manier is om op een inspirerende manier een boodschap over te brengen die bij mensen blijft hangen.  Volgens hem hebben de kinderen recht van spreken daar zij straks het meest te lijden zullen hebben van de plastic troep. “Het duurt bijvoorbeeld maar liefst 200 jaar voordat een plastic rietje is afgebroken door de natuur”, geeft hij aan.

Sunil Puhljun, artistiek leider van de Nola Hatterman Art Academy, zegt dat de organisatie gelooft dat kunst verandering kan brengen in de maatschappij. “Vandaar ook ons enthousiasme over deze samenwerking met WWF-Guianas in het kader van Earth Hour. Plastic afval is een groot probleem voor de natuur. Jeugdigen tussen 6 en 16 jaar op onze kunstschool gaan hun verbeelding inzetten om betekenisvolle kunstwerken te maken.”

Tussen 20.30 en 21.30 (Earth Hour) lokale tijd gaat op 26 maart wereldwijd bij miljoenen mensen en bij beroemde gebouwen een uur het licht uit als signaal dat wij mensen beter met de aarde moeten omgaan.