Home Suriname Lionel Zweers in vrijheid gesteld

Lionel Zweers in vrijheid gesteld

129
0
lionel-zweers-in-vrijheid-gesteld

foto


Lionel Zweers (bekend als activist) is donderdag in vrijheid gesteld. Hij is veroordeeld voor oplichting, verduistering en het doen van een valse aangifte. Rechter Maytrie Kuldip Singh heeft hem gevonnist tot twaalf maanden celstraf waarvan drie voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht.

Zweers heeft al negen maanden in voorarrest gezeten. Advocaat Maureen Nibte heeft gepleit voor een zodanige straf dat haar cliënt in vrijheid werd gesteld. Zij heeft aangekaart dat de verdachte de strafbare feiten heeft bekend. De rechter heeft de eis van het Openbaar Ministerie overgenomen.

Zweers had geld bij personen in ontvangst genomen. Bij een van de aangevers nam hij US$ 2.000 want de vrouw wilde investeren in het bedrijf waarvan hij zakenpartner is samen met Rodney Cairo. De vrouw zou maandelijks een bedrag aan winstmarge moeten ontvangen, maar dat bleef uit. Zweers had de vrouw voorgehouden dat het bedrijf al begonnen was met werkzaamheden, terwijl dat niet klopte. Hij zei dat Cairo hem dat had verteld. Hij verstrekte de informatie die Cairo hem had gegeven aan de aangeefster. “Ik heb niets verzonnen.”

 

Ook nam Zweers bij twee anderen in totaal 2.000 euro. Dat geld bewaarde hij in een tas in zijn auto, maar raakte het kwijt. Hij vermoedde dat het geld is gestolen toen hij enkele arbeiders aan het vervoeren was. Toen hij erachter kwam dat het geld er niet was, verzuimde hij aangifte te doen. Hij probeerde na te gaan welke arbeider het had weggenomen. Toen hij onderweg was om te gaan schaften, kwam hij op het idee om aangifte te doen dat hij was beroofd van het geld. Hij wist niet dat het een strafbaar feit was. “Ik heb het onbewust gedaan.” De verdachte, die voor het eerst in aanraking is gekomen met justitie, zegt dat hij bereid is de benadeelden te vergoeden.