Home Suriname Guyana wil dit jaar nog miljoenen verdienen met zijn bos

Guyana wil dit jaar nog miljoenen verdienen met zijn bos

46
0
guyana-wil-dit-jaar-nog-miljoenen-verdienen-met-zijn-bos

foto

Het Guyanese Irokrama Natuurreservaat. Met de op één na hoogste bosbedekking ter wereld hoopt Guyana de komende maanden miljoenen te verdienen.


Jarenlange monitoring en verificatie hebben bevestigd dat Guyana ’s werelds op een na hoogste niveau van bosbedekking heeft – zo’n 85 procent van de landmassa van het land. Het land hoopt al dit jaar miljoenen te verdienen om zijn bos in tact te houden, zegt Kevin Hogan, een adviseur die werkt op het kabinet van de Guyanese president, Irfaan Ali. Hij sprak donderdag over de inspanningen van Guyana om koolstofkrediet te verwerven op de International Energy Conference in Georgetown.

Een koolstofkrediet is een soort verhandelbare vergunning of certificaat dat staat voor het verwijderen van een bepaalde hoeveelheid koolstofdioxide uit het milieu. Aangezien koolstofdioxide het belangrijkste broeikasgas is dat schadelijk is voor het milieu, wordt het gevolgd en verhandeld zoals elk ander product; vandaar de naam koolstofmarkt.

En wat Guyana hoopt te doen, zoals het eerder deed met Noorwegen, is deze kredieten aan landen of bedrijven verkopen. Dit zou in wezen betekenen dat de landen of bedrijven Guyana zouden betalen om zijn bossen intact te houden.

Eerst legde Hogan echter uit dat deze credits een internationaal certificeringsproces moeten doorlopen. Guyana is er echter al in geslaagd om de waarde van deze bossen te schatten door het volume van intacte bomen en de hoeveelheid atmosfeerschadelijke koolstofdioxide die ze opzuigen te verifiëren.

Om de waarde van de bossen van Guyana te illustreren, poneerde Hogan dat de bomen van Guyana drie keer de hoeveelheid gasemissies opslaan dan het Verenigd Koninkrijk (VK) sinds ongeveer 1990 heeft verminderd. En hij wees erop dat hij enorme sommen geld heeft uitgegeven om deze emissies te verminderen. “Als we een derde van Guyana’s bossen zouden verliezen… zou dat al die biljoenen en biljoenen dollars wegvagen die het VK in de loop der jaren heeft uitgegeven”, zei Hogan.

Zich hiervan bewust, is de verkoop van koolstofkredieten nu een integraal onderdeel van Guyana’s koolstofarme ontwikkelingsinspanningen, temeer omdat het land zijn bossen al jaren in stand houdt en slechts ongeveer US $ 212,5 miljoen ontving via het partnerschap tussen Guyana en Noorwegen in 2009.

Nu is Guyana op zoek naar anderen, of het nu landen of bedrijven zijn, die de schadelijke gassen die hun industrieën genereren willen compenseren door Guyana te betalen om zijn bossen in stand te houden. “We zullen de komende maanden zien of de credits gecertificeerd worden en of de markt er is”, zei Hogan.

Het certificeringsproces zou in juli van dit jaar afgerond kunnen zijn en het land zou kunnen beginnen met het op de markt brengen van die kredieten, zoals uiteengezet in de herziene Low Carbon Development Strategy (LCDS) van het land.

Pradeepa Bholanauth, de Senior Director for Climate en REDD+ bij het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, zei dat Noorwegen Guyana ongeveer US $ 5 bood per ton koolstofdioxide opgeslagen in de bossen van Guyana. Nu zegt ze dat het prijsniveau ongeveer US $ 15 per ton zou kunnen zijn, of zelfs hoger omdat meerdere kopers mogelijk geïnteresseerd zijn.

Het totale bosareaal van Guyana bevat koolstof in een ongewoon hoge dichtheid (tot 350 ton/hectare) en slaat zo’n 5,31 gigaton koolstof op.

En Bholenauth verklaarde: “Die waardering van onze bewaarde status zal ons in staat stellen genoeg inkomsten te genereren om aspecten van het LCDS naar implementatie te verplaatsen.”

Terwijl Guyana wacht op de vereiste certificering, vertelde de minister van Natuurlijke Hulpbronnen Vickram Bharrat woensdag op de conferentie dat de overheid regeringen heeft betrokken bij de verkoop van deze koolstofkredieten.