Home Suriname Petrópolis: Dodelijke aardverschuivingen in Braziliaanse stad

Petrópolis: Dodelijke aardverschuivingen in Braziliaanse stad

196
0
petropolis:-dodelijke-aardverschuivingen-in-braziliaanse-stad

foto

Reddingswerkers en bewoners zoeken naar slachtoffers na een aardverschuiving die woensdag door het bergachtige gebied scheurde. Volgens de autoriteiten zijn minstens 94 mensen overleden. (Foto: AP)


Zeker 94 mensen zijn omgekomen bij aardverschuivingen en plotselinge overstromingen in de Braziliaanse stad Petrópolis. De stad, die in de bergen ten noorden van Rio de Janeiro ligt, werd getroffen door hevige regenval.

Huizen in heuvelachtige buurten werden verwoest en auto’s werden meegesleurd terwijl het water door de straten van de stad stroomde. De burgemeester van de stad heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Zoek- en reddingsteams kammen de modder uit naar overlevenden, waarbij de Braziliaanse Nationale Burgerbescherming op Twitter zegt dat tot nu toe 24 mensen levend zijn gered, met 94 bevestigde doden. Video’s die op sociale media werden gedeeld, toonden uitgebreide schade en voertuigen die in de straten dreven.

“Ik vond een meisje dat levend werd begraven”, vertelde Wendel Pio Lourenco, een 24-jarige inwoner, aan het persbureau AFP terwijl hij naar een plaatselijke kerk ging op zoek naar onderdak. “Iedereen zegt dat het op een oorlogsgebied lijkt.”

President Jair Bolsonaro, die op een officiële reis naar Rusland is, heeft gezegd dat hij onmiddellijke hulp zal organiseren voor de slachtoffers.

Meer dan 180 militairen zijn ingezet en later op woensdag zouden naar verwachting meer gespecialiseerde zoekteams arriveren.

In een van de zwaarst getroffen wijken zijn naar schatting 80 huizen beschadigd door het stromende water.

Petrópolis, ooit de zomerresidentie van de Braziliaanse keizer, is een populaire toeristische bestemming. Maar door de ligging is het ook gevoelig voor aardverschuivingen. Het ergste incident vond plaats in 2011, toen meer dan 900 mensen omkwamen toen aardverschuivingen Petrópolis en naburige steden troffen.