Home Suriname CEO ExxonMobil: ‘Ongeëvenaard succes’ in Guyanese wateren

CEO ExxonMobil: ‘Ongeëvenaard succes’ in Guyanese wateren

43
0
ceo-exxonmobil:-‘ongeevenaard-succes’-in-guyanese-wateren

foto

Darren Woods, CEO ExxonMobil.


Met bijna 30 winstgevende olie-ontdekkingen voor de kust van Guyana sinds 2015, zegt de Chief Executive Officer (CEO) en voorzitter van ExxonMobil Darren Woods dat er “ongeëvenaard succes” is geweest in Guyana en dat de komende jaren nog meer succes wordt verwacht. “Ons collectieve succes hier is ongeëvenaard in de moderne geschiedenis”, zei Woods tijdens zijn korte presentatie op de 2022 International Energy Conference and Expo die deze week in Guyana wordt gehouden in het Marriott Hotel.

In 2019, iets minder dan vijf jaar sinds de eerste ontdekking van olie voor de kust van Guyana, startte ExxonMobil met de productie in de Liza Phase 1-ontwikkeling in het Stabroek-blok in Guyana. Minder dan een week geleden begon de productie in Guyana’s tweede offshore-olieontwikkeling – Liza Phase 2-. Nu de productie in beide ontwikkelingsgebieden aan de gang is, is de offshore productiecapaciteit van het bedrijf toegenomen tot meer dan 340.000 vaten per dag.

Door de ontdekkingen van Guyana in context te plaatsen, benadrukte Woods: “… sinds 2015 is meer dan 11 procent van de conventionele olie die in de wereld is ontdekt hier in Guyana gevonden.” En dit, zei hij, is nog maar het begin voor Guyana.

Met de huidige schattingen bevat het Stabroek-blok het equivalent van meer dan 10 miljard olie-equivalent vaten – een aanzienlijke hoeveelheid waarvan verdere exploratie nog gaande is.

Naast de Liza Phase 2-ontwikkeling, zal ExxonMobil naar verwachting een derde project starten, Payara, voordat het overgaat op nog een andere ontwikkeling, Yellowtail.

Belangrijk is dat tijdens de begrotingsdebatten de Guyanese minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Vickram Bharrat, heeft aangekondigd dat US$ 88 miljoen is toegewezen voor de beoordeling en evaluatie van een ander veldontwikkelingsplan – Uaru. Dat zou de vijfde ontwikkeling van ExxonMobil voor de kust van Guyana zijn.

“… we verwachten tegen 2027 zes projecten te hebben geproduceerd … en zien het potentieel voor nog eens vier in latere jaren”, zei Woods ook.

Dit zou ertoe kunnen leiden dat het Stabroek-blok in Guyana tegen 2030 meer dan een miljoen vaten olie per dag produceert.

“Deze vooruitgang is vrijwel ongekend. In slechts 15 jaar tijd is de productie van Guyana van niets gestegen naar potentieel meer dan 1 miljoen vaten per dag”, voegde Woods eraan toe.

De opmerkingen van de topfunctionaris van Exxon zijn een aanvulling op wat onlangs werd gezegd door de president van ExxonMobil Guyana, Alistair Routledge.

Routledge verklaarde in een vooraf opgenomen verklaring aan de lokale media dat de winstgevende ontdekkingen die voor de kust van Guyana zijn gevonden, in combinatie met de versnelde productie, “vrij opmerkelijk” zijn. “We hebben de neiging om te vergeten dat dit nog steeds een grensverkenningsgebied is, dus het slagingspercentage dat we hebben, spreekt echt tot de technologie die we kunnen brengen en de ervaring van vergelijkbare bassins over de hele wereld,” zei Routledge toen.

Een grensregio, voor context, verwijst naar een regio waar er geen garantie is dat winstgevende reserves zullen worden gevonden. En dus doen bedrijven die op zoek zijn naar olie vaak risicovolle investeringen.

De Guyanese vicepresident Bharrat Jagdeo heeft op de conferentie aangegeven dat de regering versnelde exploratie voor de kust van Guyana ondersteunt. “Onze stimuleringsregelingen zullen die steun voor versnelde exploratie weerspiegelen”, zei hij tegen de bijeenkomst van belanghebbenden.

Belangrijk is echter dat hij opmerkte dat de regering ofwel de resterende olieblokken zal veilen of deze blokken zal gebruiken om een ​​nationale oliemaatschappij te vormen. Deze beslissingen zullen in het derde kwartaal van dit jaar worden genomen.