Home Suriname Peru: Gemeenschap herstart wegblokkade voor kopermijn

Peru: Gemeenschap herstart wegblokkade voor kopermijn

163
0
peru:-gemeenschap-herstart-wegblokkade-voor-kopermijn

foto

Mensen marcheren met borden waarop te lezen is ‘Nee tegen milieuvervuiling’ en ‘Boerderijgemeenschap van Huascabamba’ in Sayhua, Peru. (Foto: Reuters)


Leden van een Peruaanse gemeenschap hebben beloofd opnieuw een wegblokkade tegen een prominente kopermijn op te starten, terwijl een tweede gemeenschap een wapenstilstand van 45 dagen beloofde in het geschil. De geplande verstoring is de laatste in een reeks van protesten langs de weg die leidt naar de Las Bambas-mijn, die eigendom is van MMG Ltd en die 2 procent van de wereldwijde kopervoorraad produceert.

Langs de 400 km lange onverharde weg wonen tientallen verarmde Andesgemeenschappen. Ze hebben regelmatig geklaagd dat de vrachtwagens die naar de mijn rijden het milieu vervuilen, terwijl ze er niet in slagen de levenskwaliteit van de bewoners te verbeteren.

Sinds de opening in 2016 is de mijnweg meer dan 400 dagen geblokkeerd door verschillende groepen. Meest recentelijk kwamen leiders in het Capacmarca-district overeen om hun blokkade gedurende 45 dagen op te heffen na een ontmoeting met de nieuwe premier van Peru, Anibal Torres. Kort daarna zeiden leiders uit het Coporaque-district – waar ook demonstranten onlangs de weg hebben geblokkeerd – echter dat ze de blokkade zouden voortzetten.

“Goed voor onze broeders in Capacmarca. Ondertussen zal Las Bambas Coporaque niet passeren”, zei het Coporaque Defense Front in een bericht op Facebook. Een lid van de groep, Roger Condo, vertelde persbureau Reuters dat ze maandag zouden afspreken om de blokkade te plannen.

Er zijn al jaren protesten tegen mijnbouwbedrijven in Peru, niet alleen van lokale gemeenschappen, maar ook van arbeiders die hogere lonen eisen.

In januari verwierp een groep gemeenschappen een regeringsvoorstel dat de eigenaren van Las Bambas financiële steun zou hebben geboden in ruil voor een moratorium op blokkades.

De aanhoudende protesten vormden een uitdaging voor president Pedro Castillo, die in juni werd gekozen nadat hij op een links platform campagne had gevoerd en beloofde prioriteit te geven aan de behoeften van gemarginaliseerde Peruanen. Zijn sociale programma’s vereisen echter op grote schaal belastinginkomsten uit mijnbouw.

De Las Bambas-mijn alleen al vertegenwoordigt 1 procent van het bruto binnenlands product van het land. Het had eerder de operaties in december opgeschort vanwege de blokkade.