Home Nederland Ontruiming Canadese brug op grensovergang met VS begonnen

Ontruiming Canadese brug op grensovergang met VS begonnen

43
0
ontruiming-canadese-brug-op-grensovergang-met-vs-begonnen

In Canada is de politie begonnen met de ontruiming van een brug die al dagenlang door onder anderen vrachtwagenchauffeurs bezet wordt gehouden. Het gaat om de Ambassador Bridge, een belangrijke verkeersverbinding tussen Windsor in de Canadese provincie Ontario en Detroit in het noorden van de VS.

Een Canadese rechter bepaalde gisteren dat de bezetting voor 01.00 uur zaterdagochtend Nederlandse tijd moest worden beëindigd, maar daar gaven de actievoerders geen gehoor aan. In de uren daarna gebeurde er niets maar nu is de Canadese politie toch in actie gekomen.

Toen politiemensen de brug naderden vertrokken voertuigen die aan de voet van de brug stonden uit zichzelf, zonder dat agenten in actie hoefden te komen. Ook werd een geïmproviseerd tentenkampje, waar een deel van de betogers verbleef, door hen ontruimd.

Op het beëindigen van de blokkade was aangedrongen door de Amerikaanse president Biden. De brug is de belangrijkste grensovergang tussen de VS en Canada. Premier Trudeau van Canada beloofde Biden dat er snel actie zou worden ondernomen.

Schade voor auto-industrie

De brug werd vijf dagen geleden bezet. Chauffeurs parkeerden zo’n vijftien vrachtwagens op de brug, waardoor er geen verkeer meer door kon. Daarmee kwam onder meer de bevoorrading van grote autofabrieken in Canada voor een belangrijk deel stil te liggen. De zaak bij de rechter was onder meer aangespannen door de auto-industrie die claimt dat de blokkade voor de fabrieken een schadepost is van 50 miljoen dollar per dag.

De vrachtwagenchauffeurs, bij wie zich ook anderen hebben aangesloten, protesteren tegen de coronamaatregelen die ze veel te streng vinden. Het begon met een konvooi naar de Canadese hoofdstad Ottawa, vanuit verschillende delen van het land. Daarna werden diverse bruggen bezet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here