Home Nederland D66 en GroenLinks willen niet met FvD of PVV in lokaal bestuur

D66 en GroenLinks willen niet met FvD of PVV in lokaal bestuur

176
0
d66-en-groenlinks-willen-niet-met-fvd-of-pvv-in-lokaal-bestuur

D66-leider Kaag en GroenLinks-leider Klaver doen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen allebei een oproep aan andere partijen om niet met Forum voor Democratie of PVV te gaan besturen. Kaag deed dat op een campagnebijeenkomst van haar partij, Klaver zal straks een GroenLinks-congres toespreken.

Kaag zei dat haar partij niet met “extreemrechts” gaat besturen. Zij vroeg haar landelijke collega’s om “diezelfde duidelijkheid te geven”. Klaver zal straks vergelijkbare woorden spreken. Hij vindt dat collega-partijleiders met hem een “democratische grens” moeten trekken.

Klaver vindt dat politici van FvD “een systematische aanval op de democratische rechtsstaat” uitvoeren door bijvoorbeeld te spreken over tribunalen waar politici berecht zullen worden. Hij vreest dat dit tot politiek geweld leidt. Hij verwijst naar de bestorming van het Capitool in Washington na een oproep van oud-president Trump.

Kaag zei in haar toespraak: “Het extremisme draagt op straat foute vlaggen of een fakkel. In de Tweede Kamer draagt het een das. Met een luttel zetelaantal verlamt het vaak de parlementaire orde. En nu klopt het op de deuren van de raadszalen in alle delen van Nederland.”

┬┤Extremisme inspireert bedreigingen’

Ze had het ook over vergelijkingen tussen de coronamaatregelen en de Holocaust en het dreigen met tribunalen. “Dit extremisme inspireert bedreigingen aan het adres van publieke ambtsdragers”, zei de D66-politicus die zelf veelvuldig wordt bedreigd.

PVV-leider Wilders noemt het in een reactie “arrogantie om meer dan een miljoen PVV’ers in het foute kamp te stoppen. Daarmee tonen D66 en GroenLinks aan zelf de nieuwe fascisten van 2022 te zijn.”

De gemeenteraadsverkiezingen zijn over een maand, op 16 maart. FvD zal meedoen in 50 gemeenten, de PVV in 31.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here