Home Suriname Cel en boete voor verspreiden schokkende afbeeldingen

Cel en boete voor verspreiden schokkende afbeeldingen

195
0
cel-en-boete-voor-verspreiden-schokkende-afbeeldingen

foto


Het verspreiden en of openbaar maken van schokkende beelden is nu strafbaar in Suriname. In de wet van 18 februari 2020, houdende nadere wijziging van het wetboek van Strafrecht S.B. 2020, no. 42 werd na artikel 307 van het Wetboek van Strafrecht, het artikel 307a toegevoegd. Dit artikel stelt het verspreiden en of openbaar maken van schokkende afbeeldingen strafbaar en op overtreding hiervan staat een gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden en of geldboete van de tweede categorie (SRD. 10.000).

Het gaat onder meer om beelden van gewelddadige handelingen tegen personen en beeldmateriaal, audio of afbeeldingen van ernstige lichamelijke effecten na verkeersongevallen, natuurrampen, oorlog, terroristische aanslag, straatgevechten, fysieke aanvallen, seksuele aanvallen, verbranding, marteling, lijken, overvallen met de bedoeling om kijkers te choqueren of afkeer op te wekken. Ook het openbaar maken of verspreiden van gedramatiseerde of fictieve beelden van eerdergenoemde zaken en beelden van lijken met zware verwondingen, zoals afgehakte ledematen.

Het komt tegenwoordig vaker voor dat via social media extreme schrikbeelden worden gedeeld met de gehele samenleving. In deze gevallen wordt niet alleen de privacy en lichamelijke integriteit van de betrokken persoon of personen ernstig geschaad, maar kan het ook voor ernstige psychische- en sociaal maatschappelijke schade zorgen voor het slachtoffer en/of nabestaanden, schrijft de Communicatie Dienst Suriname (CDS) in een persbericht.

Het is de bedoeling met de wet de privacy en de integriteit van de betrokken personen te beschermen. Het Openbaar Ministerie roept eenieder op om uit respect voor de slachtoffers en/of de nabestaanden, te stoppen met het verspreiden van schokkend beeldmateriaal meldt de CDS.