Home Suriname Surinaamse inflatiespook is net nog enger geworden!

Surinaamse inflatiespook is net nog enger geworden!

201
0
surinaamse-inflatiespook-is-net-nog-enger-geworden!

foto


De inflatiespook zal Suriname voorlopig niet verlaten en nog lang teisteren. Inflatie is niets anders dan stijging van prijzen door duurder worden van grondstoffen. Recent is een interessant artikel verschenen in een andere Surinaamse krant uit de pen van de Jethu broeders over inflatie en de idee dat de FED, de Amerikaanse Centrale Bank, mogelijk de rente gaat verhogen omdat deze invloedrijke organisatie en haar experts steeds meer te maken hebben met hoge inflatie. Het is al maanden wereldnieuws dat de inflatiespook de wereld teistert en de Centrale Banken de stuipen op het lijf jaagt. Op 10 februari 2022 zijn er ook inflatiecijfers in Nederland bekendgemaakt, de Nederlandse inflatie staat nu op 6%. Voor Nederlandse begrippen een hoge inflatie. En Suriname importeert veel uit Nederland en de VSA, dus importeert Suriname, en blijft voorlopig importeren, ook de inflatie uit deze landen! Dus naast de eigen inflatie problematiek door de ravage die 10 jaar NDP met zich heeft meegebracht, nu ook nog eens dit wereldgedoe met de inflatie, waar Suriname mee te maken krijgt.

De VES heeft het er vaak over. Suriname kent een inflatie, dus prijsstijging, van tussen de 60-90%. Persoonlijk geloof ik de officiële inflatiecijfers van Suriname niet omdat de methode van berekenen van de officiële inflatiecijfers gemanipuleerd kan worden op verschillende manieren. Kenners weten precies wat ik bedoel. Als je prijsstijgingen in de winkels beschouwd dan zit de inflatie in Suriname eenvoudig tussen de 120-150%, en mogelijk zelfs hoger. En hoge inflatie betekent, koopkrachtdaling, verloedering van het huishoudgeld, a libi kon falik dirie, a no mang moro!

Hoge inflatie betekent dat u die niet kan produceren helemaal wordt uitgekleed door hen die wel kunnen produceren en verkopen. En zo rolt Suriname van de ene crisis nog dieper in de andere crisis. En ik kan u vertellen dat zelfs IMF, met deze wereldwijde inflatiespook geen raad weet. Want IMF heeft niet eerder Corona als variabele moeten meenemen in haar excel spreadsheets.

Beteugelen inflatie lastig

U zult vast wel gehoord hebben dat er allerlei monetaire interventies worden uitgevoerd door de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Om de maatschappelijke geldhoeveelheid te verkleinen door bijvoorbeeld termijndeposito’s (TD’s) te veilen, hoopt de regering de SRD-koers t.o.v. vreemde munten als de USD en de EURO te stabiliseren en de inflatie te beteugelen. Maar dit beteugelen van de inflatie lijkt steeds moeilijker te worden omdat de stijgende inflatie wereldwijd een nieuwe crisis lijkt te gaan veroorzaken.

Suriname heeft het al moeilijk, kent al minstens 2 crises, en nu komt er nog eentje bij. De wereldinflatie crisis. Waarom dit voor Suriname een ernstige situatie vormt? Omdat Suriname een importeconomie is. En dus zal door het blijven importeren de Surinaamse inflatie heel lastig te beteugelen zijn. Zelfs met alle hocus pocus die de CBvS aan het uitvoeren is met IMF aan het roer van alle monetaire acties.Wat nu?


Zoveel mogelijk sturen, stimuleren en investeren van en in Zelfvoorzienendheid. Suriname en Surinamers moeten meer zelf gaan doen en minder van het buitenland willen eten en drinken. De koopkracht correctie van de huidige regering gaat NOOIT voldoende zijn. De verzachting van de inflatiepijn gaat NOOIT voldoende zijn. Dus geld blijven toestoppen door ouderdomsvoorziening of kinderbijslag en belastingverlichting voor de lagere inkomsten groepen, gaat NOOIT voldoende zijn. De inflatiepijn blijft ondraaglijk. Immers de overheid erodeert, door meer geld uit te geven aan ouderdomsvoorziening of kinderbijslag bijvoorbeeld het beleid van de CBvS. De CBvS roomt SRD’s af middels de Termijndeposito’s en de overheid stopt weer ongeveer 800 miljoen SRD in de maatschappelijke geldhoeveelheid. Fa dang? Surinamers noemen dit “Wer broekoe poer broekoe” in normaal Nederlands ‘vetszak-broekzak”. Zie hier het eerste falen van het IMF-beleid. Zo gaat de inflatie in Suriname nooit omlaag, vanwege de importeconomie, hoe lang kan de koers zo stabiel blijven als de maatschappelijk geldhoeveelheid een drama blijft? Dus het sociaal vangnet beleid van de overheid klopt niet met het beleid dat IMF afdwingt.

Een aantal ideeën die snel uitgevoerd kunnen worden;

• Activeer de vliegende brigades om de prijsstijgingen enigszins in te dammen in de winkels.

• Verhoog de importheffingen om niet essentiële producten FORS, alcohol, sigaretten en zo nog meer.

• Stel de veilingen open voor kapitaal van Surinamers in het buitenland, lok ze actief met de hoge rente op de termijndeposito’s die bijvoorbeeld bij de Finabank beschikbaar zijn. Dit is raar genoeg niet gebeurd. Diaspora pandits, wakker worden aub!

• Maak Suriname snel vriendelijk om zaken te doen. BIBIS wordt wakker! Snel bankrekening, snel vergunning.

• En overweeg, ondanks IMF gehijg in je nek, om het drie muntenstelsel in te voeren, USD, EURO en SRD als wettigbetaalmiddel, want Suriname is al lang gedollariseerd, maak jezelf en de bevolking geen onzin wijs.

• Toch IMF bedanken en wegsturen?

Dr. Ashwin Ramcharan RO