Home Suriname Santokhi installeert Onderhandelingsorgaan van de Overheid

Santokhi installeert Onderhandelingsorgaan van de Overheid

202
0
santokhi-installeert-onderhandelingsorgaan-van-de-overheid

foto

President Chan Santokhi met de leden van het Onderhandelingsorgaan van de Overheid. V.l.n.r.: Jeffrey Joemmanbaks, minister van Binnenlandse Zaken Bronto Somohardjo, Maurits Hassankhan, president Chan Santokhi, Urmila Ramlagansing en Ernst Wever.


President Chan Santokhi heeft woensdag een nieuw Onderhandelingsorgaan van de Overheid geïnstalleerd. Het orgaan moet onder meer onderhandelingen voeren in geschillen over primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden tussen organisaties van landsdienaren en de overheid. Santokhi benadrukte in dit verband dat arbeidsonrust niet in het belang is van de gezondmaking van de economie.

In het orgaan zitten twee voormalige ministers van Binnenlandse Zaken (Biza): Maurits Hassankhan als voorzitter en Urmila Ramlagansing als plaatsvervangend voorzitter. In het onderhandelingsorgaan zitten ook Jeffrey Joemmanbaks en Ernst Wever, deskundigen die bij Biza ervaring hebben opgedaan op het gebied van de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden van landsdienaren en de met hen gelijkgestelden, zegt de Communicatie Dienst Suriname (CDS).

Santokhi is van mening dat er veel vertrouwen van partijen nodig is bij het fungeren van het Onderhandelingsorgaan van de Overheid. “Dit vertrouwen is tweezijdig. Een Onderhandelingsorgaan van de Overheid, dat niet het vertrouwen geniet, van zowel de regering, als vakorganisaties, zal nauwelijks werkbare onderhandelingsresultaten kunnen realiseren.” De inspanningen zullen volgens Santokhi leiden tot gemotiveerde landsdienaren. Hij zegt ervan overtuigd te zijn dat de betrokkenen voldoende kennis en ervaring bezitten, en het vertrouwen genieten van zowel de regering als de vakbeweging om effectief te fungeren.

Hassankhan geeft aan dat de taak aan het orgaan nu is om de regering te adviseren nadat er onderhandelingen zijn gevoerd met vakbonden van de ambtenaren en de met hen gelijkgestelden. Het gaat in deze om de primaire en secundaire voorzieningen, dus lonen en toelagen. De installatie heeft mede te maken met de uitvoering van het Tripartiet Akkoord dat in november 2021 is gesloten.

In het Tripartiet Akkoord is ook opgenomen dat er in januari een loonronde zou moeten komen. De gesprekken hierover zijn reeds gevoerd, zegt Hassankhan. De bedoeling is dat er iets uit de bus zal komen, voor wat betreft salaris in vergelijking met vorig jaar. De betaling zal dan met terugwerkende kracht plaatsvinden. Hassankhan hoopt dat de betaling al in maart kan geschieden, tekent de CDS op.