Home Suriname Polanen overleden; Suriname verliest goede staatsrechtgeleerde

Polanen overleden; Suriname verliest goede staatsrechtgeleerde

70
0
polanen-overleden;-suriname-verliest-goede-staatsrechtgeleerde

foto


Staatsrechtgeleerde Sam Polanen is niet meer. Hij is 80 jaar geworden. “Met het heengaan van Sam Polanen verliest Suriname een goede staatsrechtgeleerde”, zegt Jennifer van Dijk-Silos om een reactie gevraagd aan Starnieuws.

Polanen werd in 1987 voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Van Dijk-Silos heeft toen van hem overgenomen. “Hij was een strenge toezichthouder”, merkt ze op. Van Dijk-Silos heeft Polanen leren kennen op de Anton de Kom Universiteit, waar hij docent Staats- en Bestuursrecht was.

Polanen werd door president Desi Bouterse benoemd tot voorzitter van de Staatscommissie Grondwetsherziening. Hij heeft dit werk voltooid en een eindverslag uitgebracht, maar tot een wijziging van de grondwet is het niet gekomen.

Van Dijk-Silos merkt op dat Polanen de grondwet en het kiesstelsel goed kende. Hij werd ook bekend om de commentaren die hij leverde op regeringen die zich hier niet aan hielden. “Ik heb hem leren kennen als een formele persoonlijkheid met toch humor. In discussies wilde hij overtuigd worden van zijn ongelijk. Omdat hij wel luisterde naar de mening van anderen, kon je toch een heel bevredigend resultaat krijgen”, merkt Van Dijk-Silos op.