Home Suriname Olieprijs stijgt door daling Amerikaanse ruwe olievoorraden

Olieprijs stijgt door daling Amerikaanse ruwe olievoorraden

40
0
olieprijs-stijgt-door-daling-amerikaanse-ruwe-olievoorraden

foto

Opslagtanks voor ruwe olie bij de Cushing-oliehub in Cushing, Oklahoma, VS. (Foto: Reuters)


De olieprijzen stegen woensdag, nadat de Amerikaanse voorraden ruwe olie met bijna 5 miljoen vaten waren gedaald en de vraag naar brandstof steeg tot een recordhoogte, wat de aanhoudende krapte op de markt onderstreepte.

Voorraden op Brent-olie stegen met 77 dollarcent (0,9%) tot US$ 91,55 per vat. US West Texas Intermediate ruwe olie (WTI) eindigde met 30 dollarcent tot US$ 89,66 per vat.

De Amerikaanse voorraden ruwe olie daalden vorige week met 4,8 miljoen vaten tot 410,4 miljoen vaten, het laagste niveau sinds oktober 2018, terwijl het totale productaanbod, een indicatie voor de vraag, een record bereikte van 21,9 miljoen vaten per dag in de afgelopen vier weken. De zware bedrijvigheid en opleving in de verwerking van raffinaderijen in de VS voorspellen een krappe markt voor de komende maanden.

“De gegevens waren beslist bullish – alles was bullish, met voorraden op het laagste niveau in jaren”, zegt Phil Flynn, analist bij Price Futures Group.

De markt werd ook ondersteund door zorgen over aanhoudende bedreigingen voor de bevoorrading in de Verenigde Arabische Emiraten, die werd getroffen door aanvallen van de Jemenitische Houthi-groep, en door Rusland vanwege de aanwezigheid van duizenden van zijn troepen in de buurt van de grens met Oekraïne.

De regering-Biden reageerde op de hoge prijzen door deze week opnieuw te verklaren dat ze met grote producenten heeft gesproken over meer output, evenals over de mogelijkheid van extra strategische releases van grootverbruikers, zoals eind vorig jaar.

Dat hielp een deel van de handel van woensdag stimuleren, waarbij later lopende contracten beter presteerden dan de eerste maand, zei Flynn van Price Futures Group.

WTI voor levering in december bijvoorbeeld, won op de dag 96 dollarcent, waardoor de huidige backwardation in de markt werd verminderd. Backwardation is een toestand waarbij kortetermijncontracten hoger geprijsd zijn dan langetermijncontracten, wat wijst op een krappe markt.

Na het sluiten van de handel zei het Witte Huis dat de Amerikaanse president Joe Biden en koning Salman van Saudi-Arabië woensdag spraken, waaronder een discussie over het handhaven van een stabiele wereldwijde energievoorziening.

De bullish Amerikaanse energiegegevens compenseerden het vooruitzicht van een groter aanbod uit Iran, dat deze week enige neerwaartse druk op de markt heeft uitgeoefend toen Washington indirecte besprekingen met Iran hervatte om de nucleaire deal van 2015 nieuw leven in te blazen.

Een overeenkomst zou de Amerikaanse sancties tegen Iraanse olie kunnen opheffen en snel het aanbod op de markt kunnen vergroten, hoewel een aantal essentiële problemen moet worden opgelost. “Het ziet er niet naar uit dat de Iraanse deal morgen wordt ondertekend, maar er zijn enkele positieve ontwikkelingen”, zegt Claudio Galimberti, senior vicepresident analyse bij Rystad Energy.