Home Suriname Patiënten slaan alarm over gebrek aan dialysaat

Patiënten slaan alarm over gebrek aan dialysaat

45
0
patienten-slaan-alarm-over-gebrek-aan-dialysaat

foto


Patiënten met ernstig nierfalen die dialysaat nodig hebben, kunnen hier niet over beschikken. Van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) hebben ze te horen gekregen dat het middel niet meer beschikbaar is. Patiënten zijn verplicht elke dag te dialyseren. Niet of niet goed dialyseren kan leiden tot ernstige ziekte en zelfs de dood.

Vanaf december zijn er al steeds problemen geweest met de levering van dialysaat. Door een goede verdeling vanuit de nierafdeling van het AZP is het mogelijk geweest om toch steeds -voor een korte periode-dialysaat te ontvangen, zegt een groep patiënten aan Starnieuws. “Vanaf half januari was echter de voorraad op en moesten we het doen met dialysaat die op dat moment beschikbaar was. Er zijn verschillende soort dialyisaten en allemaal hebben ze een andere werking. Afhankelijk van je ziektebeeld krijg je een bepaald dyalisaat voorgeschreven. Doordat niet alle dialysaten beschikbaar waren betekent het dat we al langer dan twee weken dialyseren met een dialysaat wat niet geschikt is. Dit heeft allerlei gevolgen. Je lichaam scheidt niet alle giftige stoffen uit waardoor het slechter gaat functioneren. Waardes nemen toe, vocht wordt vastgehouden, functioneren wordt moeilijk”, wordt uitgelegd. 

In deze periode werd de mensen steeds voorgehouden dat de dialysaten per boot onderweg waren en dat ze nog even moesten volhouden. De boot zou 24 januari aankomen, dat is niet gelukt. Hen is verzekerd dat de boot afgelopen vrijdag aan zou komen en dat ze dan de dialysaten zo spoedig mogelijk zouden ontvangen. Het middel is echter nog steeds niet beschikbaar. De mensen zijn zeer bezorgd over de situatie en weten niet wat te doen.

Algemeen directeur van AZP, Claudia Redan, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat er is inderdaad een probleem is met aanvoer dialyasaat voor de acht patiënten die het landelijk nodig hebben. Intussen is de bootlading reeds aangekomen. Het ziekenhuis is bezig de inklaring zo spoedig mogelijk af te wikkelen. Gisteren konden de spullen niet worden ingeklaard omdat de douane in actie is. Het is onduidelijk wanneer de dialysaat vrijkomt, terwijl patiënten vrezen voor hun leven.

In De Nationale Assemblee heeft NDP-fractieleider gisteren opnieuw aan de bel getrokken dat veel medicamenten die voorkomen in de Medicijnenklapper niet beschikbaar zijn. Mensen die medicijnen nodig hebben, kunnen hierover niet beschikken. Hij had dit eerder ook aangekaart, maar er is geen afdoend antwoord gekomen. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid was niet aanwezig in De Nationale Assemblee omdat hij naar Nickerie was met een presidentiële delegatie. Parmessar is niet te spreken over dat antwoorden uitblijven. Het ligt in de bedoeling dat donderdag antwoord komt op de vragen over medicamenten.