Home Suriname Lata, Nigthingale of India, is niet meer

Lata, Nigthingale of India, is niet meer

28
0
lata,-nigthingale-of-india,-is-niet-meer

foto

Lata Mangeshkar had een unieke stem en zong duizenden liedjes die werden gesynchroniseerd door de grootste actrices van Bollywood. (Getty Images)


Lata Mangeshkar, een van India’s meest geliefde zangeressen die de soundtrack verzorgde voor honderden Bollywood-films, is op 92-jarige leeftijd overleden. Ze werd in januari opgenomen in een ziekenhuis in Mumbai nadat ze positief had getest op Covid-19.

Haar buitengewone carrière omspande meer dan een halve eeuw en ze zong duizenden liedjes in 36 talen.

Ze krijgt vandaag een staatsbegrafenis in Mumbai, gevolgd door twee dagen van nationale rouw. In die periode hangt de nationale vlag in het hele land halfstok.

Toen het nieuws bekend werd, stroomden de eerbetonen binnen voor Mangeshkar, die vaak de ‘nachtegaal van Bollywood’ werd genoemd.

President Ram Nath Kovind zei dat het nieuws “hartverscheurend voor mij was, zoals het is voor miljoenen mensen over de hele wereld” en voegde eraan toe dat in haar liedjes “generaties uitdrukking vonden van hun diepste emoties”.

Premier Narendra Modi zei dat de dood van Mangeshkar een “leegte in onze natie had achtergelaten die niet kan worden gevuld”.

Mangeshkar was een grote fan van cricket, en de voormalige kapitein van India, Virat Kohli, zei dat haar liedjes “miljoenen mensen over de hele wereld hadden geraakt”.

Verschillende Bollywood-sterren betuigden ook hun medeleven. Actrice Hema Malini zei dat ze het “geluk” had gehad opgetreden te hebben op verschillende liedjes gezongen door Mangeshkar. “Niemand kan zingen zoals zij, ze was heel bijzonder. Haar overlijden is heel verdrietig”, vertelde ze aan persbureau ANI.

Geboren in Indore in de Centraal-Indiase deelstaat Madhya Pradesh op 28 september 1929, begon ze op vijfjarige leeftijd met het leren van muziek van haar vader, Deenanath Mangeshkar, die actief was in de theaterwereld.

Na de dood van haar vader verhuisde het gezin naar Mumbai, waar de tiener Mangeshkar begon te zingen voor Marathi-films. Ze speelde ook kleine rollen in een paar films om haar familie te onderhouden, maar zou later zeggen dat haar hart er niet bij lag. “Ik was het gelukkigst met zingen”, vertelde ze aan interviewers.

Haar grote doorbraak kwam in 1949 met de release van een beklijvend nummer getiteld Aayega Aanewala voor de film Mahal.

“Al snel wilde elke vrouwelijke actrice haar stem. Maar ze had het altijd druk en slechts een paar gelukkige muziekregisseurs kregen de kans om haar te laten zingen”, herinnert muziekregisseur Mohammed Zahur Khayyam zich later.

In de komende decennia zong Mangeshkar duizenden liedjes die van generatie op generatie werden gesynchroniseerd door Bollywood’s grootste heldinnen.

Ze werd in 1999 genomineerd voor het hogerhuis van het Indiase parlement, maar zei later dat ze terughoudend was geweest om het op te nemen en dat haar ambtstermijn daar was.” Ze ontving de hoogste onderscheiding van India voor burgers, de Bharat Ratna, in 2001.

In 2004, toen ze 75 werd, schreef een van Bollywood’s grootste regisseurs, Yash Chopra, voor de BBC dat hij “Gods zegeningen in haar stem” zag.

Enkele van haar meest geliefde nummers waren ‘Ajeeb Dastan Hai Ye,’ ‘Jab Pyar Kiya Toh Darna Kya’, ‘Bheegi Bheegi Raaton Mein’, ‘Tere Bina Zindagi Se Koi Shikwa To Nahin’, ‘Lag Jaa Gale’, ‘Ek Pyar Ka Nagma Hai,’ ‘Tune O Rangeele’, ‘Aye Mere Wattan Ke Logo’, ‘Maye Ni Maye’, ‘Mere Khwabon Mein Jo Aaye’, ‘Tere Liye’ en ‘Kabhi Khushi Kabhie Gham’.

Haar laatste volledige album was voor wijlen filmmaker Yash Chopra-geregisseerde film ‘Veer Zaara’ uit 2004. Het laatste nummer van Mangeshkar was ‘Saugandh Mujhe Is Mitti Ki’, dat op 30 maart 2021 werd uitgebracht als eerbetoon aan het Indiase leger.

Lata Mangeshkar was in 1980 naar Suriname gehaald door wijlen John Rambali. De show werd gehouden in het Suriname Stadion, nu de Andre Kamperveen Stadion. Op de foto Lata, Usha Mangeshkar, Hridaynath Mangeskar en Nitin Mukesh. (Foto: Collectie Rambali)

Mangeshkar, die nooit getrouwd is, had een rijk leven buiten haar werk met interesses variërend van cricket tot auto’s.

Haar jongere zus Asha Bhosle is ook een gevierde Bollywood-zangeres. De twee verwierpen altijd elke hint van rivaliteit tussen broers en zussen en traden zelfs af en toe samen op. “We zijn heel close – we hebben nog nooit met elkaar geconcurreerd”, vertelde Bhosle in 2015 aan de BBC.