Home Suriname Kustwacht verleent bijstand bij oefening olielekkage

Kustwacht verleent bijstand bij oefening olielekkage

202
0
kustwacht-verleent-bijstand-bij-oefening-olielekkage

foto

Ruim 30 personen doen mee aan een simulatie oefening te Beekhuizen. Een scenario werd nagebootst waarbij brandstof tijdens het lossen in de rivier terechtkwam. (Foto: Biza)


De Kustwacht heeft technische bijstand verleend aan het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR) bij een olielek simulatie oefening te Beekhuizen, nabij Suhoza Jetty. Er werd een scenario nagebootst waarbij diesel tijdens het lossen van een tanker, in het water terecht is gekomen. Bij dit soort calamiteiten komt dan het National Oil Spill Response Plan van het NCCR direct in werking.

Bij de simulatie was majoor Marcel Veldbloem van het NCCR, de regisseur van deze ‘milieuramp’, waarbij ook aanwezig waren de Maritieme Autoriteit Suriname, de brandweer, oliemaatschappij SOL Suriname en GOw2 Energy Suriname. Er is hierbij een praktische oefening uitgevoerd om de weggelekte olie in te dammen door middel van een drijvende barricade, de zogenaamde booms. Hierbij werden voornamelijk de medewerkers van SOL, GOw2 en de Brandweer, de kleine kneepjes aangeleerd om bij eventuele en toekomstige olielekkages, snel en efficiënt aan de slag te gaan.

Aan deze simulatie oefening hebben bij elkaar ruim 30 personen deelgenomen, waarbij de Kustwacht haar vaartuigen heeft ingezet en het equipment voor het indammen van de uitgelekte olie, meldt Binnenlandse Zaken.