Home Suriname Colombia: Nieuwe strategie om drugshandel aan te pakken

Colombia: Nieuwe strategie om drugshandel aan te pakken

151
0
colombia:-nieuwe-strategie-om-drugshandel-aan-te-pakken

foto

Colombia wordt beschouwd als ’s werelds grootste cocaïneproducent. (Beeld: BBC)


Colombia heeft een nieuwe strategie gelanceerd om de drugshandel te bestrijden. Minister van Defensie, Diego Molano, zei donderdag dat de strategie is gericht op controle over cyberspace om criminele groepen die betrokken zijn bij de cocaïnehandel aan te pakken en hun financiële transacties te blokkeren.

Het “Esmeralda”-initiatief, onthuld in de Caribische stad Cartagena, zal steun krijgen van 36 landen, waaronder de Verenigde Staten, Colombia’s belangrijkste bondgenoot in de oorlog tegen drugs. “We hopen de komende jaren nieuwe en innovatieve tactieken te ontwikkelen in de strijd tegen de wereldwijde plaag van drugs”, zei Molano op het IIIe Internationale Anti-Drugs Congres.

Misdaadbestrijdingsinstanties over de hele wereld zullen hun cyberaanwezigheid vergroten, ook met undercoveragenten, om de groeiende online distributie van drugs aan te pakken, zei Molano.

Kunstmatige intelligentie zal ook worden gebruikt om toezicht te houden op de verkoop en handel in chemische ingrediënten die worden gebruikt bij het maken van drugs, om de legale verkoop te beschermen maar het gebruik in verdovende middelen te voorkomen, voegde hij eraan toe.

Colombia wordt beschouwd als ’s werelds grootste cocaïneproducent. Illegale gewapende groepen, waaronder linkse guerrillastrijders en criminele bendes die afstammen van rechtse paramilitairen, zijn nauw betrokken bij productie en handel.

Het Zuid-Amerikaanse land verminderde de omvang van de coca-oogst, het belangrijkste ingrediënt van cocaïne, met 7% in 2020, maar de potentiële productie steeg volgens de Verenigde Naties met 8% tot 1.228 ton per jaar. De Colombiaanse autoriteiten hebben vorig jaar een record van 672 ton cocaïne in beslag genomen.