Home Suriname Guatemala: Straf mensensmokkelaars naar 30 jaar

Guatemala: Straf mensensmokkelaars naar 30 jaar

47
0
guatemala:-straf-mensensmokkelaars-naar-30-jaar

foto

Een man loopt langs het Guatemalteekse congres dat is versierd met Guatemalteekse vlaggen als onderdeel van de 191e viering van de onafhankelijkheidsdag van Guatemala in Guatemala-stad op 10 september 2012. (Archieffoto: Reuters)


Het congres van Guatemala heeft dinsdag de gevangenisstraffen voor mensenhandelaren aangescherpt tot 30 jaar, omdat de regering wil optreden tegen smokkelaars die bekend staan ​​als ‘coyotes’. President Alejandro Giammattei presenteerde op 14 januari het initiatief aan het Congres om de straffen te verhogen tot 10 tot 30 jaar gevangenisstraf, van twee tot vijf jaar, als onderdeel van wijzigingen in de migratiewet van het land.

Mensenhandelaars zullen ook een boete krijgen tussen 100.000 en 200.000 quetzales ($ 13.000 tot $ 26.000) voor elke Guatemalteekse of buitenlandse persoon die door het nationale grondgebied wordt gesmokkeld.

“De straf voor de misdaden van illegale handel in Guatemalanen zal met tweederde worden verhoogd wanneer de migrant minderjarig is … of als de migrant een zwangere vrouw is”, staat in een document over de hervorming.

Sommige wetgevers stemden tegen omdat ze zeiden dat het de corruptie binnen Guatemala niet aanpakte, wat volgens internationale functionarissen de oorzaak is van een golf van illegale migratie naar de Amerikaanse grens.

De hervorming werd goedgekeurd in een snellere dan gebruikelijke 15 dagen en zal acht dagen na verschijning in het staatsblad van kracht worden.

De regering van Guatemala heeft getracht hard op te treden tegen mensensmokkelbendes nadat tientallen migranten zijn omgekomen, hetzij door overbevolking in transportvoertuigen of door toedoen van criminele groepen.

Vorige week hebben de Guatemalteekse autoriteiten met de steun van de Amerikaanse autoriteiten 10 mensen gearresteerd bij invallen tegen een migrantensmokkelgroep die verband houdt met het bloedbad van 19 mensen in Mexico vorig jaar.