Home Suriname Ambassadeur Han: Jaar van Tijger, jaar van energie

Ambassadeur Han: Jaar van Tijger, jaar van energie

40
0
ambassadeur-han:-jaar-van-tijger,-jaar-van-energie

foto

De Chinese ambassadeur Han Jing. (Foto: Ranu Abhelakh)


Net als in 2021 zal het Chinees Nieuwsjaar oftewel Lentefeest ook dit jaar vanwege de coronapandemie aangepast worden gevierd. Het Jaar van de Tijger begint vandaag, 1 februari. De tijger is het derde dier in de twaalfjaarlijkse cyclus en staat symbool voor energie en kracht. “Wij hopen dat het nieuwe jaar het jaar van de energie zal zijn, dat het energiek wordt”, zegt de Chinese ambassadeur Han Jing in gesprek met Starnieuws. Hij spreekt de verwachting uit dat “de economie en het leven van mensen weer op een normaal spoor komen”.

De ambassadeur koestert de wens dat Chinezen een gelukkig leven kunnen leiden in Suriname. Velen zijn de afgelopen periode weggetrokken om hun heil elders te zoeken, zoals in Amerika, Nederland, Guyana of terug naar Hong Kong. Teruggaan naar China is voor de migranten vaak geen optie. “Het is erg moeilijk om terug te gaan naar China, waar er strenge maatregelen gelden.” De afgelopen twee jaar hebben Chinese ondernemingen het best moeilijk gehad. “Dus ik hoop dat het in het nieuwe jaar beter zal gaan”, geeft Han aan. “Wij hopen dat de Chinese ondernemingen kansen en mogelijkheden krijgen en projecten kunnen opstarten.”

Voor Han, sinds augustus 2021 aangesteld als de 14e ambassadeur voor zijn land in Paramaribo, ligt zijn taak in het bevorderen van het strategisch samenwerkingsverband, dat naar een hoger niveau tillen en versterken van het politieke vertrouwen. De ondersteuning van het één-China-beleid staat hierin centraal. Zijn land zal binnen de mogelijkheden bijstand blijven verlenen en “de inspanningen van de Surinaamse regering ondersteunen om de macro-economie te herstellen, de stabiliteit te handhaven en ontwikkeling na te streven”.

Groei bilaterale handel

Tussen Suriname en China bestaat een goede vriendschapsrelatie en partnerschap gebaseerd op een win-win samenwerking. En met de wederzijdse steun na de uitbraak van de pandemie, werd een nieuw hoofdstuk geschreven in de relatie, vertelt Han. Het afgelopen jaar groeide de bilaterale handel tussen de twee landen, tegen de achtergrond van de wereldwijde handel die hard werd getroffen door de coronacrisis. Volgens cijfers van de Chinese douane zal voor 2021 het totaal US$ 318 miljoen bedragen. Een stijging van 12,8 procent vergeleken met het jaar ervoor toen het handelsvolume op US$ 282 miljoen stond.

“China en Suriname zijn zeer complementair in economie en handel en moeten de bilaterale handel blijven uitbreiden in de toekomst”, stelt de ambassadeur. In 2021 viel de import uit Suriname terug naar US$ 42 miljoen, terwijl het in 2020 nog US$ 61 miljoen bedroeg. Omgekeerd was er juist een stijging. De export naar Suriname was in 2020 nog US$ 221 miljoen en steeg in 2021 naar US$ 276 miljoen. De handelsbalans is in het voordeel van het Aziatische land. “China is bereid om de import van speciale producten zoals seafood, fruit en groenten uit Suriname uit te breiden, om zo een evenwichtige en gezonde ontwikkeling van de handel tussen de twee landen te bereiken.”

Schenkingsprojecten

Momenteel lopen er vijf schenkingsprojecten (vier zijn genoemd in het herstelplan) tussen de twee partnerlanden. Het gaat om het opzetten van een technisch samenwerkingscentrum voor de landbouw (US$ 10.4 miljoen). Rond februari/maart arriveert het technische team in Paramaribo voor de constructie. Schenking van landbouwequipment (ongeveer US$ 1 miljoen) dat gefabriceerd is in China, staat gereed voor verscheping.

Wat de bouw van 350 woningen betreft zijn door de wijziging in locaties voor de huizen, Chinese technici nu weer bezig met een nieuw ontwerponderzoek. Hierdoor is het kostenplaatje nog niet duidelijk. Dit geldt ook voor het ‘road monitoring (Safe City) project’. In februari komt een groep voor aanvullende inspectie, waarna de onderhandeling en ondertekening van het ontwerpplan volgen.

Het vijfde project loopt in de gezondheidszorg. Zodra het ministerie van Volksgezondheid alle formaliteiten zoals de certificering in orde maakt, reizen enkele Chinese artsen gespecialiseerd in de traditionele geneeskunde naar Suriname af. Zij zullen ongeveer een jaar lang hun diensten aanbieden in het Regionaal Ziekenhuis Wanica.Geen nieuwe hulpprojecten


Vooralsnog zijn er geen afspraken over nieuwe hulpprojecten, bevestigt Han. Partijen wisselen wel van gedachten over de samenwerking in de Juncao-technologie (landbouwmethode voor paddenstoelkweek), watervoorziening voor dorpen in het binnenland en aanschaf van ambulances door Suriname. “We focussen ons nu op het levensonderhoud van de mensen.”

Op de vraag of China, in Suriname vooral bekend om bouw en infrastructurele projecten, overstapt naar andersoortige projecten, reageert de ambassadeur ontkennend. “Ik denk niet dat er een verschuiving is van de focus. Met infrastructurele projecten gaan grotere bedragen gemoeid en de duur van start tot aan oplevering is langer.” De planning ervan is lastiger voor beide zijden, beargumenteert Han.

China blijft zulke projecten steunen in Suriname. “Maar projecten als woningbouw, in de landbouw of gezondheidssector zijn sneller uitgevoerd en komen de mensen eerder ten goede. Focussen op de samenleving is altijd onze denkwijze geweest.”

Voor wat internationale en regionale issues betreft, loopt de samenwerking ook goed. Aan de wederzijdse ondersteuning kunnen onderwerpen als klimaatverandering en wereldvrede toegevoegd worden. Ook ziet China graag Surinames betrokkenheid in hun Global Development Initiative en actieve participatie binnen het China-CELAC Forum, met het onlangs opgerichte China-Caribbean Development Center. “Suriname is welkom om de kans te grijpen en de samenwerking met China actief te verdiepen.”Chinees Nieuwjaar versterkt thuisgevoel


Han heeft al vertrouwen in de toekomst van de vriendschap. Hierin spelen de lokale Chinese gemeenschap en ondernemingen een belangrijke rol. Overzeese Chinezen zijn opgenomen in de gemeenschap. Uitroepen van Chinees Nieuwsjaar tot nationale vrije dag versterkt hun thuisgevoel in Suriname. China hecht veel waarde aan de culturele en people-to-people uitwisseling.

Zo krijgen partnerlanden een scala aan trainingsmogelijkheden voor hun capaciteitsversterking. Spelbreker Covid-19 zorgde ervoor dat fysieke trainingen in China werden omgezet naar online opties. In 2021 bood China 235 multilaterale seminars aan waaraan 70 Surinamers meededen en drie bilaterale seminars werden gevolgd door 53 Surinamers. De onderwerpen waren divers.