Home Suriname SLM is zeker levensvatbaar

SLM is zeker levensvatbaar

169
0
slm-is-zeker-levensvatbaar

foto


Al geruime tijd zijn verschillende comités, stichtingen en verenigingen bezig om te lobbyen bij de Nederlandse en Surinaamse overheid om een open-sky verbinding te bewerkstelligen op de vliegroute Paramaribo–Amsterdam vice versa. Tot op heden heeft geen enkele organisatie het beoogde doel kunnen bereiken.

Door de te hoge ticketprijzen, voornamelijk in de vakantieperioden, kan het toerisme niet goed op gang komen. Toerisme is een heel belangrijke inkomstenbron voor de Surinaamse economie. Zolang de SLM op deze route zal blijven vliegen, met oude vliegtuigen en zonder de juiste managers in huis, zullen wij vertragingen met defecte vliegtuig blijven hebben. Hierdoor kan het toerisme niet goed op gang komen en verliezen Surinaamse burgers steeds meer het vertrouwen in de SLM.

Platform Surinaamse Diaspora (PSD) heeft ook enkele suggesties hoe wij samen de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) gezond kunnen maken en de vliegroute Paramaribo-Amsterdam positief kunnen beïnvloeden.

Suggestie 1: nieuw vliegtuig

Als SLM nu een nieuw vliegtuig Boeing 747-100 met 440 passagiersstoelen koopt, dit ook inzet op de route Paramaribo-Amsterdam – vice versa en 3 keren per week uit Paramaribo en 3 keren uit Amsterdam vliegt, dan heeft het vliegtuig een volle bezetting. Uiteraard zal er geprobeerd moeten worden om het vliegtuig met een volle bezetting te laten vliegen. Per week kunnen dus 3 x 440 passagiers = 1.320 passagiers heen en 1.320 van de andere kant weer totaal 2 x 1.320 = 2.640 passagiers retourvliegen. Per jaar is dat maximaal 52 x 2.640 = 137.280 passagiers maximaal. Zo kunnen wij heel wat passagiers/toeristen van en naar Suriname en Europa vervoeren.

Zeker niet te vergeten, een grote groep mensen met schoolgaande kinderen, die wegens plaatsgebrek in het hoogseizoen geen ticket kunnen bemachtigen. En mede door de te hoge vliegtarieven in de vakantieperioden de hoge prijs niet kunnen betalen dus ook niet kunnen vliegen naar Suriname en noodgedwongen achter moeten blijven. Dit is ook een heel grote bron van inkomsten waar men op dit moment helemaal geen aandacht aan besteedt. Dit probleem kan worden opgelost door het nieuwe toestel, welke gegarandeerd de eerste 20 jaren probleemloos gaat vliegen.

Waarom een nieuw vliegtuig?

Als u een nieuw vliegtuig koopt dan heeft u de eerste 20 jaren geen grote onderhoudskosten en onvoorziene uitgaven. Dat wil zeggen besparing van de grote onvoorziene uitgaven bij het uitvallen van het SLM toestel, zoals nu het geval is bij een technisch mankement. Dit kunt u nagaan in uw boekhouding. De onvoorziene uitgaven die nu worden gedaan aan het huidige leasevliegtuig kunnen hierdoor tot het verleden gaan behoren. Denkt u ook aan de claims bij vertragingen. In de praktijk betekent dit dat het geld een éénrichtingsverkeer krijgt. Het geld komt alleen maar binnen waarvan een klein deel (de vaste lasten) weer eruit gaat. Als het vliegtuig alle servicebeurten op tijd krijgt, blijft het probleemloos vliegen, kortom met een nieuw vliegtuig heb je veel minder zorgen. Er kan volop geboekt worden, omdat er zekerheid is dat het vliegtuig probleemloos gaat vliegen.Hoe komen wij aan het aankoopbedrag?


De SLM moet 49% van de aandelen verkopen aan de mensen die in Suriname wonen en de mensen die buiten Suriname wonen (diaspora). Gaarne aandelen van € 500,00 en € 1.000,00 laten uitgeven, zodat de burgers met een klein budget dit aandeel ook kunnen kopen. Zo kunnen wij de grootste groep Surinamers en Surinaamse Nederlanders bij elkaar bundelen en een goed rendabel Surinaamse luchtvaartmaatschappij (SLM) herstarten. Als 49% van de aandelen verkocht zijn kan de SLM die 49% aanbetalen voor het nieuwe vliegtuig. De overige 51% betalen de passagiers die met de SLM gaan vliegen (opbrengsten) verdeeld over een X aantal jaren. Na dat X aantal jaren heeft de SLM een geheel afbetaald vliegtuig overgehouden waarmee er nog heel veel jaren gevlogen kan worden. Intussen heeft de SLM een reserve kapitaal opgebouwd voor het aanschafbedrag van het vliegtuig, door de afschrijving van het Vliegtuig. Ik denk zelf aan een afschrijving van 2,5% per jaar.Aan autoriteiten en SLM


Wij verzoeken u binnen uw organisatie de bovengenoemde suggesties bespreekbaar te maken. Er is een nieuw en fris RVC binnen SLM.

Ram Rambaratsingh,

(penningmeester Platform Surinaamse Diaspora)

E: rrambaratsingh@kpnmail.nl

U kunt het gehele artikel hier downloaden.