Home Nederland De ‘Dutch Reach’: vanaf morgen moeten Britten anders uit de auto stappen

De ‘Dutch Reach’: vanaf morgen moeten Britten anders uit de auto stappen

52
0
de-‘dutch-reach’:-vanaf-morgen-moeten-britten-anders-uit-de-auto-stappen

Je autoportier openen met de hand die het verst van het portier verwijderd is: vanaf morgen is deze ‘Dutch reach’ in Groot-BrittanniĆ« verplicht. Dit moet leiden tot een drastische daling van het aantal ongelukken met fietsers. De Britse fietsersbond heeft er jaren voor gestreden, want elk jaar raken honderden Britten gewond door plotseling openzwaaiende portieren.

Als je met de Dutch reach het portier opent (in Nederland met de rechterhand, in Groot-Brittanniƫ met de linker), kijk je bijna automatisch over je schouder en zie je dus of er een fietser aankomt:

In het buitenland heet dit de Dutch reach, de Nederlandse greep met de ‘verste’ hand, maar hier hebben we er geen naam voor. Wel leren Nederlandse rijscholen hun leerlingen al tientallen jaren om op deze manier uit de auto te stappen.

En dat is niet zo gek, zegt verkeershistoricus Peter Staal. “In onze cultuur, met veel fietsers, is het vanzelfsprekend dat je oppast bij het openen van je portier. In andere landen is dat niet zo.” Maar dat gaat nu veranderen, want in het buitenland zien ze dat het werkt.

“Het is dus plausibel dat de manier waarop we in Nederland ons autoportier openen, is overgewaaid naar het buitenland”, zegt Staal.

Hoge boete

Wie in Groot-BrittanniĆ« niet de Dutch reach gebruikt bij het openen van het portier, riskeert een boete van duizend pond. “Ik heb geen idee of dat werkt”, zegt Staal. “Maar alles wat de verkeersveiligheid beter maakt, is mooi meegenomen.”

De verkeershistoricus denkt dat het niet nodig is om ook in Nederland de Dutch reach verplicht te stellen en boetes uit te schrijven voor wie zich er niet aan houdt, want wij gaan al voorzichtiger met fietsers om.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here