Home Suriname Air India officieel overgedragen aan Tata Group

Air India officieel overgedragen aan Tata Group

179
0
air-india-officieel-overgedragen-aan-tata-group

foto

De iconische luchtvaartmaatschappij zoals oorspronkelijk opgericht door de Tata Group. (Getty Images)


De nationale luchtvaartmaatschappij van India, Air India, is officieel overgedragen aan de Tata Group, die de met schulden geteisterde luchtvaartmaatschappij in oktober vorig jaar kocht. De Tatas betaalden bijna US$ 2,4 miljard, nadat de regering de voorwaarden van de schuld minder belastend had gemaakt voor de koper.

Het conglomeraat richtte de luchtvaartmaatschappij op in 1932, voordat het in 1953 door de regering werd overgenomen. De overdracht maakt een einde aan een jarenlange poging om Air India te verkopen, wat een verlies van US$ 9,5 miljard heeft opgeleverd.

Tata Group-voorzitter Natarajan Chandrasekaran had donderdag een ontmoeting met premier Narendra Modi voor de overdracht. De bestaande raad van bestuur van de luchtvaartmaatschappij is afgetreden en heeft plaats gemaakt voor een nieuwe raad van bestuur aangesteld door de Tata Group.

Het is onduidelijk wanneer Air India onder de vlag van Tata gaat vliegen.

De verkoop is een opsteker voor premier Modi, die graag het volledige belang van de regering in de luchtvaartmaatschappij had willen verkopen. Het is ook de grootste desinvestering in activa en bedrijven die eigendom zijn van de overheid sinds Modi in 2014 aan de macht kwam.

De regering is er ondanks haar ambitieuze doelstellingen niet in geslaagd haar belang in verschillende verliesgevende overheidsbedrijven af ​​te stoten.

Air India heeft veel troeven, waaronder gewaardeerde slots op de Londense luchthaven Heathrow, een vloot van meer dan 130 vliegtuigen en duizenden opgeleide piloten en bemanningsleden.

Tata Sons runt al twee luchtvaartmaatschappijen in India: Vistara, een full-service luchtvaartmaatschappij in samenwerking met Singapore Airlines, en AirAsia India, een budgetluchtvaartmaatschappij in samenwerking met Malaysia AirAsiaBhd.

Air India leed sinds 2007 verlies toen het werd gefuseerd met het binnenlandse staatsbedrijf Indian Airlines. Het bleef operationeel als gevolg van door de belastingbetaler gefinancierde reddingsoperaties. De regering zei dat het runnen van de luchtvaartmaatschappij elke dag bijna US$ 2,6 miljoen aan verliezen opleverde.

Het management van de luchtvaartmaatschappij noemde stijgende vliegtuigbrandstofprijzen en luchthavengebruiksheffingen, evenals concurrentie van lage kostenmaatschappijen, een verzwakkende roepie en de rentelast voor de slechte financiële prestaties.

Volgens Jitender Bhargava, een voormalig uitvoerend directeur van de luchtvaartmaatschappij, “had Air India te lijden van de inconsistente servicenormen, het lage gebruik van vliegtuigen, de slechte prestaties op tijd, de verouderde productiviteitsnormen, het gebrek aan vaardigheden om inkomsten te genereren en de onbevredigende perceptie van het publiek.

Toch heeft de luchtvaartmaatschappij kopers aangetrokken omdat ze verschillende waardevolle activa bezit, waaronder miljoenen dollars aan eersteklas onroerend goed.

Afgezien van haar vloot van meer dan 130 vliegtuigen, zal de nieuwe koper nu controle hebben over de 4.400 binnenlandse en 1.800 internationale landings- en parkeerplekken van de luchtvaartmaatschappij op binnenlandse luchthavens, evenals 900 slots op luchthavens in het buitenland. Meer dan tweederde van zijn inkomsten komt uit zijn internationale activiteiten.

Volgens het ministerie van Luchtvaart waren de vaste activa – land, gebouwen, vliegtuigen – in maart vorig jaar meer dan 450 miljard roepies (6 miljard dollar) waard.

Air India heeft ook meer dan 40.000 kunstwerken en verzamelobjecten, waaronder een asbak die in de jaren zestig is ontworpen en geschonken door de Spaanse surrealistische kunstenaar Salvador Dali. In ruil daarvoor gaf de luchtvaartmaatschappij Dali een babyolifant, die naar Spanje werd gevlogen.

Met India dat een passagiersgroei van ongeveer 20% per jaar ziet en analisten zeggen dat de Indiase markt enorm onderbelicht is, is Air India een goed vooruitzicht voor Tata Group, zeggen experts.