Home Suriname IMF waarschuwt El Salvador voor legale status Bitcoin

IMF waarschuwt El Salvador voor legale status Bitcoin

36
0
imf-waarschuwt-el-salvador-voor-legale-status-bitcoin

foto

El Salvador maakte in september vorig jaar Bitcoin tot wettig betaalmiddel naast de Amerikaanse dollar. (Foto: Bloomberg)


De raad van bestuur van het Internationaal Monetair Fonds heeft er bij El Salvador op aangedrongen om zich te ontdoen van Bitcoin als legaal betaalmiddel. Het IMF waarschuwt voor de grote risico’s. De status van legale valuta van Bitcoin in El Salvador vormt een groot obstakel voor de inspanningen van het land om een ​​lening van de financiële instelling te krijgen.

El Salvador zocht vorig jaar een IMF-lening van US$ 1,3 miljard, maar de gesprekken zijn gedwarsboomd door de Bitcoin-zorgen van de geldschieter. Elk financieringsprogramma moet door het bestuur worden goedgekeurd.

Uitvoerende bestuurders van het IMF die de 190 aangesloten landen van het fonds vertegenwoordigen, benadrukten de risico’s van Bitcoin voor “financiële stabiliteit, financiële integriteit en consumentenbescherming” en fiscale voorwaardelijke verplichtingen, zei het fonds dinsdag in een verklaring. Ze drongen er bij de autoriteiten op aan “de reikwijdte van de Bitcoin-wet te verkleinen door de status van wettig betaalmiddel van Bitcoin te verwijderen.”

Sommige bestuurders uitten ook hun bezorgdheid over de risico’s die gepaard gaan met de uitgifte van door Bitcoin gesteunde obligaties, aldus het fonds. De opmerkingen kwamen in de bespreking van de raad van bestuur van de jaarlijkse economische evaluatie van artikel IV van de Midden-Amerikaanse natie.

El Salvador maakte in september de cryptocurrency tot wettig betaalmiddel naast de Amerikaanse dollar, waardoor de 40-jarige president Nayib Bukele een icoon werd onder crypto-enthousiastelingen. El Salvador is tot nu toe het enige land dat Bitcoin als wettig betaalmiddel heeft aangenomen.

De natie begon vorig jaar Bitcoin te kopen toen het voor rond de US$ 50.000 werd verhandeld. El Salvador heeft minstens 1.801 munten gekocht. Het is met 45% gedaald ten opzichte van het hoogtepunt van bijna US$ 68.000 begin november, wat betekent dat het land waarschijnlijk ongeveer US$ 20 miljoen heeft verloren, volgens berekeningen van Bloomberg News.