Home Suriname Column: Positiviteit!

Column: Positiviteit!

151
0
column:-positiviteit!

foto

Foto: positivevibesfactory.com


Sinds kort heeft de nationale mannenvoetbalploeg van Suriname een nieuwe bondscoach. De in Suriname geboren Staley Menzo heeft zich bereid verklaard om Natio naar grotere hoogtes te brengen. Menzo is geen onbekende in Suriname, want decennialang heeft hij met zijn stichting ‘de Suriprofs’ koste nog moeite gespaard om zijn geboorteland in de ruimste zin des woords te ondersteunen. Ondanks zijn succesvolle voetbalcarrière en daaruit voortvloeiende activiteiten, was hij steeds bereid om zij het via voetbalclinics of anderszins, Suriname te ondersteunen. Hoewel al die projecten van grote waarde waren en in dankbaarheid zijn aanvaard, zullen ze ongetwijfeld niet hetzelfde gevoel hebben losgemaakt in deze sportman, als de functie die hij nu bekleed. In deze functie zal hij namelijk de sturende kracht zijn, mits hij de volledige medewerking krijgt van het bestuur. Als de baas in de uitvoering, kan hij namelijk de richting van ons voetbal bepalen.

Dat Menzo de beste bedoelingen heeft met ons voetbal, blijkt uit zijn opstelling waar de positiviteit van afdruipt. Stanley is altijd ‘all smiles’ in zijn benadering naar anderen, maar heeft in het verleden getoond dat hij van zich kan afbijten als het moet. Zo heeft hij ook minder prettige ervaringen gehad met de huidige bondsvoorzitter, maar in het belang van ons voetbal is hij daarover heen gestapt. Daarmee heeft hij getoond over een groot karakter te beschikken. Op een vraag van een journalist heeft hij ontkent met de vorige bondscoach gesproken te hebben. Ook dat getuigt van de goede wil die Menzo aan de dag legt. Laten we hopen dat deze instelling wederzijds is, waardoor er in het belang van ons voetbal samengewerkt kan worden met de verschillende actoren. In zijn positieve benadering weet de bondscoach zich geruggensteund door zijn assistent Roberto Gödeken, die ook onprettige ervaringen met dit bestuur achter zich laat. De opstelling van deze heren biedt hoop voor de toekomst.

 

Menzo blijkt recht door zee te zijn, welke eigenschap ook zeer te waarderen is. Het heeft geen zin om er doekjes om te winden dat het niveau van de lokale spelers momenteel niet toereikend is. We zijn geen vreemde in Jeruzalem en weten heel goed dat onze amateurs al voor de Covid-19 pandemie tekortschoten en nu ons clubvoetbal al ruim anderhalf jaar stil ligt, nog meer. Het is jammer dat journalisten uit sentimentele overwegingen lokale spelers in de selectie willen hebben. Elke serieuze keuzeheer zal steeds de besten selecteren om zijn doel (winst) te behalen. Het was een hele geruststelling dat Stanley dat meteen helder kenbaar heeft gemaakt. Dat getuigt van durf van zijn zijde, hetgeen onontbeerlijk is in deze functie.

Ook de handreiking naar de media is beslist hogelijk gewaardeerd. Menzo is zich ervan bewust dat het een wisselwerking is tussen zijn kamp en het kamp van de media. Net zoals Stanley zich niet negatief wilde laten beïnvloeden door zijn voorganger, is het te hopen dat hij die lijn doortrekt en zich door niemand negatief laat beïnvloeden in zijn relatie met de pers. Heb geen favoriet medium, maar biedt elk medium een objectieve kans om aan informatie te komen. Zet de woorden om in daden en houd de communicatie met zowel buitenlandse als lokale sportjournalisten open. Maak de media niet tot een tegenstander, maar tot een partner. Na alle negativiteit zijn ‘positive vibes’ van harte welkom!

Mireille Hoepel