Home Suriname Paus installeert vrouwen in wereldlijke functies

Paus installeert vrouwen in wereldlijke functies

41
0
paus-installeert-vrouwen-in-wereldlijke-functies

foto

Een nieuwe catecheet ontvangt een kruisbeeld van paus Franciscus tijdens een heilige mis die elk jaar op de derde zondag van januari wordt gehouden om het Woord van God te vieren en te bestuderen, in de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan. (Foto: Reuters)


Paus Franciscus verleende zondag voor het eerst de rooms-katholieke wereldlijke functies van lector en catecheet aan vrouwen, rollen die voorheen velen zonder institutionele erkenning hadden vervuld. Hij verleende de functies tijdens een mis in de Sint-Pietersbasiliek, waar hij, in een duidelijke verwijzing naar verzet tegen verandering door een conservatief, kritiek uitte op degenen die rigide voorschriften en “meer regels” nodig hebben om God te vinden.

Vorig jaar wijzigde Franciscus de kerkelijke wet op de ambten van lector en acoliet, die voornamelijk was voorbehouden aan seminaristen die zich voorbereidden op het priesterschap. Hij zei dat hij stabiliteit en publieke erkenning wilde brengen aan vrouwen die al in de functies werkzaam waren.

Lectoraten lezen voor uit de Schrift, acolieten dienen bij de mis en catechisten leren het geloof aan kinderen en volwassen bekeerlingen.

De ministeries van lector en acoliet bestonden vroeger, maar waren officieel voorbehouden aan mannen. Franciscus heeft vorig jaar het ambt van catecheet ingesteld.

Tijdens de zondagsmis installeerde de paus zes vrouwen en twee mannen als lectoren en drie vrouwen en vijf mannen als catechisten. Franciscus gaf elke lector een bijbel en elke catecheet een kruisbeeld.

De formalisering, inclusief een ceremonie van de uitreiking, zal het voor conservatieve bisschoppen moeilijker maken om vrouwen in hun bisdommen ervan te weerhouden die rollen op zich te nemen.

De verandering zal vooral belangrijk zijn als erkenning voor vrouwen in plaatsen zoals de Amazone, waar sommigen de de facto religieuze leiders zijn van afgelegen gemeenschappen die worden getroffen door een ernstig tekort aan priesters.

Het Vaticaan benadrukte dat de rollen geen voorbode zijn dat vrouwen ooit priester mogen worden. De katholieke kerk leert dat alleen mannen priester kunnen zijn omdat Jezus alleen mannen als zijn apostelen koos.

Aanhangers van een vrouwelijk priesterschap zeggen dat Jezus zich aanpaste aan de gebruiken van zijn tijd en dat vrouwen een grotere rol speelden in de vroege kerk dan algemeen wordt erkend.

Francis heeft een aantal vrouwen aangesteld voor hogere functies in de Vaticaanse departementen die voorheen door mannen werden bekleed.